Educație

Rezultate FINALE definitivat 2022. Cluj rămâne în top cu cea mai mare rată de promovare

Rezultatele finale pentru examenul de definitivare în învățământ au fost publicate de Ministerul Educației. Cele mai bune rezultate au fost obținute în județul Cluj, unde rata de promovare după contestații a urcat la 84,1%.

Cluj rămâne în top cu cea mai mare rată de promovare a examenului de definitivare în învățământ/ Foto: depositphotos.com Cluj rămâne în top cu cea mai mare rată de promovare a examenului de definitivare în învățământ/ Foto: depositphotos.com

 

Ministerul Educației și Inspectoratul Școlar Județean Cluj au publicat rezultatele finale la examenul național de definitivare în învățământ, sesiunea 2022. Aceste rezultate au fost afișate și în centrul de examen organizat la nivelul județului Cluj, la Colegiul Național George Coșbuc” Cluj-Napoca, precum și pe site-ul definitivat.edu.ro.


La examenului național de definitivare în învățământ, sesiunea 2022, desfășurat în data de 20 iulie 2022, în județul Cluj, au participat 378 de candidați. Aceștia au îndeplinit cumulativ următoarele condiții: efectuarea unui stagiu de predare în specialitate de cel puțin un an, calificativul pentru anul școlar în curs „Bine” sau „Foarte bine” și media aritmetică a notelor obținute la inspecția la clasă și la evaluarea portofoliului profesional, minimum 8 (opt).

Potrivit datelor de la Ministerul Educației, cele mai multe note de 10 sunt în București (39) și Cluj (16).


Conform sursei citate 317 profesori din Cluj au promovat, în timp de 60 nu.

84,1% dintre profesori au promovat examenul de definitivare în învățământ/ Foto: Ministerul Educației

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a avut un mesaj pentru candidații cu medii mai mici de 8.00 sau 5.00:


„Cele mai bune rezultate au fost obținute in Cluj. (84,1% promovare)! Felicitări și candidaților din Prahova, Brașov, București și Galați care au promovat într-o proporție de peste 80%! Trist pentru cei peste 1.899 candidați care nu au reușit sa obțină medii peste 8.00 și foarte trist pentru cei 514 candidați care au obținut note mai mici de 5.00! Trist pentru candidații din Tulcea care au promovat examenul de definitivat într-o proporție de doar 50%!”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Cadrele didactice promovate dobândesc dreptul de practică în învățământul preuniversitar, acesta fiind, de altfel, și obiectivul principal al acestui examen național. Prin dobândirea definitivării în învățământ, cadrul didactic depășește stadiul de debutant și poate intra pe o rută de profesionalizare ascendentă, având dreptul de a deveni titular în sistemul de învățământ preuniversitar și de a participa ulterior la susținerea examenelor pentru obținerea gradelor didactice.


 

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

17 profesori din Cluj, nota 10 la examenul național de definitivare în învățământ

Profesorii de 10 ai Clujului. Notele la Titularizare, după contestație, au fost publicate

abonare newsletter