Economie

Românii vor plăti 50 de bani pentru fiecare ambalaj cumpărat. Cum își pot recupera banii?

Din anul 2022, românii vor plăti în plus pentru fiecare ambalaj de plastic, aluminiu sau sticlă potrivit unui proiect al Ministerului Mediului.

 

 


 

Suma va fi de 50 de bani pentru fiecare ambalaj cumpărat, dar vor primi banii înapoi dacă returnează înapoi în magazine sticlele sau dozele cumpărate. Inițiativa Ministerului vine din dorința de a crește gradul de colecatre și reciclare a deșeurilor din România.


 

În doar câteva săptămâni va fi realizat proiectul Hotărârii de Guvern care va introduce o taxă pentru ambalaje, scopul fiind de a crește gradul de reciclare, a anunțat ministrul Mediului, Tánczos Barna.


Românii vor plăti pentru fiecare ambalaj din plastic, aluminiu sau sticlă cu capacitatea de până la trei litri, cu excepția ambalajelor lactatelor. Oamenii își pot primi banii înpaoi sau vouchere în magazinul respective după ce returnează recipientele.

„Timpul e scurt, avem presiune uriașă că trebuie să lansăm în 2022 - 1 aprilie e targetul. Vor fi mii de puncte de colectare, trebuie pregătite, autorizate. Să vedem dacă pot fi realizate. Unele reprezintă pericol de incendiu", a explicat Ministrul Mediului.


Această hotărâre va fi o motivare pentru români în cee ace privește reciclarea plasticului.

„50 de bani înseamnă foarte mult pentru un ambalaj și sunt convins că se va schimba mult mentalitatea consumatorului față de un asemenea sistem. E absolut normal pentru că vom curăța orașul de gunoi, se adună în mod civilizat, se refolosește. E foarte logic și păcat că nu s-a făcut până acum, dar e binevenit", a mai spus ministrul.


Acest sistem de garanție care va funcționa în România începând de anul viitor, este deja folosit în 10 țări europene, printre care în Norvegia, Suedia, Estonia și Danemarca.

În Suedia sistemul a fost implementat tocmai din 1984, iar fiecare cetățean returnează 177 de ambalaje pe an. În Estonia oamenii returnează aproape 200 de sticle și alte ambalaje de aluminiu pe an.

CITEȘTE ȘI:

Plasticul trebuie să dispară! Românii care vor cumpăra PET-uri din magazine vor primi banii înapoi!

Ultimele Stiri
abonare newsletter