Economie

Consiliul Județean face „curățenie” la Protecția Copilului Cluj. Costurile sunt prea mari?

Din cauza „găurii” provocate de coronavirus în bugetul Județului Cluj, Consiliul Județean vrea să diminueze cheltuielile la DGASPC.

consiliul-judetean-face-curatenie-la-protectia-copilului-cluj-costurile-sunt-prea-mari / foto: Ioan Pan, Google Maps consiliul-judetean-face-curatenie-la-protectia-copilului-cluj-costurile-sunt-prea-mari / foto: Ioan Pan, Google Maps

 

 


Consiliul Județean Cluj a lansat un anunț de achiziție directă privind servicii de consultanță de specialitate pentru evaluare asupra economicității, eficienței și eficacității cu care Direcția Generală de Asistență și Protecție a Copilului (DGASPC) Cluj utilizează resursele publice pentru îndeplinirea obiectivelor stabilite. De asemenea, vor fi formulate propuneri de eficientizare a activității entității publice aflate în subordinea forului administrativ județean.

 


DGASPC Cluj dispune de peste 1.300 de posturi

DGASPC, instituție publică finanțată din bugetul local al Județului Cluj, are în componența sa un număr de 17 centre pentru copii, 11 centre pentru adulți și un număr total aproximativ de 1.000 de beneficiari, din care circa 500 de copii și 500 adulți. De asemenea, conform ultimei organigrame aprobate, DGASPC Cluj are un număr total de 1.329 de posturi, din care 166 pentru aparatul de specialitate, 700 pentru centrele de copii, respectiv 463 pentru centrele de adulți.

Potrivit CJ Cluj, pentru funcționarea Direcției – cheltuieli de personal, cheltuieli cu bunuri și servicii, cheltuieli de funcționare etc. – în bugetul local al județului pe anul curent au fost alocați 141.565.000 de lei, adică puțin peste o treime (36%) din secțiunea de funcționare a bugetului local. În contextul pandemiei de COVID-19, bugetul general propriu al Județului Cluj a fost afectat, iar Consiliul Județean vrea să taie din cheltuieli.


„Având în vedere impactul major asupra mediului economic, cu influențe asupra încasărilor bugetului general propriu al Județului Cluj și mai ales asupra fluxului de numerar, previziunea încasărilor la bugetul local al județului pentru perioada următoare, ponderea foarte mare a cheltuielilor pentru funcționarea DGASPC Cluj în bugetul de funcționare a județului, este absolut necesară efectuarea unei evaluări în vederea eficientizării activității”, se arată în caietul de sarcini.

Consiliul Județean cheltuie 130.000 de lei pentru diminuarea costurilor

Valoarea totală estimată a contractului se ridică la 130.000 de lei (fără TVA), din bugetul propriu, scopul evaluării fiind diminuarea costurilor, respectiv creșterea eficienței utilizării resurselor financiare, materiale și umane. Evaluarea va sta la baza fundamentării bugetului DGASPC Cluj pentru anul 2021, arată Consiliul Județean. Potrivit caietului de sarcini, ofertele pot fi depuse până marți, 17 noiembrie 2020, ora 23:30.


„Se vor formula propuneri de eficientizare a activității entității publice, de creștere a eficienței utilizării resurselor, economicitate prin minimizarea costului resurselor alocate pentru atingerea rezultatelor estimate, cu analiză detaliată a impactului financiar”, se mai arată în caietul de sarcini, care impune, printre altele, analiza modului de organizare DGASPC sau analiza modului de stabilire și urmărire a sumelor ce constituie venit la bugetul local al județului.

Reamintim în acest context că șeful DGASPC Cluj, Daniel Tămaș, a fost destituit din funcție, după ce Curtea de Apel a decis la începutul lunii octombrie că eliberarea sa din funcție în 2017 a fost legală. Tămaș a acumulat o experiență de peste 20 de ani în cadrul Direcției, însă a intrat în conflict cu președintele CJ Cluj, Alin Tișe, cel care i-a cerut în repetate rânduri demisia lui Daniel Tămaș. Acum, responsabilă DGASPC Cluj a rămas Nicoleta Molnar.


CITEȘTE ȘI:

Daniel Tămaș are INTERZIS la Protecția Copilului:„Orice act semnat este nul și plata salariilor este ilegală”

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter