Politică

EXCLUSIV. Daniel Tămaș pleacă de la DGASPC, după 20 de ani de activitate. Curtea de Apel a dat dreptate Consiliului Județean

Șeful Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, Daniel Tămaș, a fost destituit din funcție, după ce Curtea de Apel a decis ieri că eliberarea sa din funcție în 2017 a fost legală.

 

 


Curtea de Apel Cluj a decis miercuri, 7 octombrie 2020, că hotărârea Consiliului Județean Cluj nr. 50/2017 prin care Daniel Tămaș era eliberat din funcție a fost legală. Acesta se află în perioada de preaviz, iar următorul director al instituției va fi ales prin concurs.

 


„Am avut un proces de la prima eliberare din funcție, din 2017, l-am câștigat de două ori la Tribunalul Cluj, fiind admis în parte la Curtea de Apel, iar acum, la ultima înfățișare la Curtea de Apel, cei trei judecători au întors soluția. Este foarte ciudat. Să fii evaluat fără obiective și indicatori, dat afară în 2017, să câștigi de două ori la Tribunal și să fie admis în parte la Curtea de Apel, înainte de rejudecare, mi se pare strigător la cer. Foarte ciudat, mai ales că s-a întâmplat acum, după alegeri. Se va continua cu preavizul legal, nu mai există nicio altă cale de atac”, a declarat Daniel Tămaș, pentru Monitorul de Cluj.

Ce spune Consiliul Județean Cluj despre decizie?

Consiliul Județan Cluj a arătat că va face demersuri pentru recuperarea prejudiciilor constatate de Curtea de Conturi în timpul controalelor la Direcție, în valoare de circa 11 milioane de lei.


„În data de 7 octombrie, directorul DGASPC Cluj a fost destituit. Instanța a decis faptul că hotărârea Consiliului județean Cluj nr. 50 din 2017, privind eliberearea din funcția publică de conducere de director general al DGASPC Cluj, a fost legală. Decizia în cauză a fost luată de către Consiliul județean Cluj ca urmare a  evaluării conducerii DGASPC, acesta fiind declarat incompetent profesional, obținând nota 1,25, calificativ nesatisfăcător. Consiliul Județean Cluj va începe demersurile pentru recuperarea tuturor prejudiciilor constatate de către Curtea de Conturi în timpul controalelor efectuate la DGASPC Cluj, prejudicii de aproximativ 11 milioane de lei înregistrate în ultimii ani”, a transmis Valentin Jucan, purtătorul de cuvânt al Consiliului Județean Cluj.

Noul director, ales prin concurs

Totodată, Consiliul Județean Cluj transmite un mesaj de apreciere angajaților DGASPC, arătând că un nou director va fi ales în urma unui concurs care va fi organizat cu asistența unei firme specializate de recrutare.


„Apreciem profesionalismul angajaților DGASPC Cluj și îi asigurăm că și în viitor, Consiliul Județean Cluj va face tot ce este necesar atât pentru beneficiarii serviciilor Direcției, cât și pentru salariați. Vremurile în care instituția în cauză este tratată ca o anexă personală, în detrimentul interesului public, s-au încheiat, iar hoțiile și ilegalitățile de la DGASPC vor înceta. Contractele preferențiale păguboase, achitate din fonduri publice, încheiate cu încălcarea legii, vor fi anulate iar prejudiciile vor fi recuperate.

Consiliul Județean Cluj va demara un audit de performanță care va realiza o radiografie a instituției și care va stabili direcțiile corecte de urmat. Ulterior, va fi organizat un concurs transparent pentru ocuparea funcției publice de director, concurs care va fi organizat cu asistența unei firme specializate de recrutare, cu respectarea legii și a rigorilor impuse de această poziție”, mai transmit reprezentanții CJ Cluj.


Tămaș pleacă din DGASPC Cluj după 21 de ani de activitate

Daniel Tămaș a arătat că a primit sute de mesaje de susținere și de rămas bun din partea colegilor din tot județul, la părăsirea instituției după peste 21 de ani de activitate. În ceea ce privește viitorul, Daniel Tămaș spune că va fi implicat într-o „construcție politică de stânga”.

„Îmi închei activitatea după 21 de ani de muncă în această instituție. Ce mă bucură este reacția colegilor din tot județul, am primit sute de reacții. Asta e cel mai important, să pleci cu capul sus. Încă nu mi-am făcut planuri de viitor, dar cu siguranță aș vrea să intru într-o construcție politică, tocmai pentru a pune umărul la o construcție corectă, cu oameni buni, cu oameni noi, pentru viitor.

Tămaș „declară război” vechii generații din PSD

Șeful DGASPC spune că ar fi putut prinde un loc în Consiliul Județean Cluj pe listele PSD, însă nu a dorit să „își asocieze imaginea cu membrii din vechea generație”, fiind determinat să se implice în reconstrucția partidului cu oameni noi și tineri.

„Vă spun sincer că aș fi primit un loc de consilier județean, am spus clar și răspicat conducerii că nu vreau să-mi asociez imginea cu unii membri PSD pentru care eu nu am cuvinte de laudă și sunt din vechea generație. Cred într-o construcție de stânga, o social-democrație corectă, cu oameni tineri, la Cluj, pentru că sunt mulți oameni tineri care stau pe margine, nu pentru că urâsc PSD-ul, ci pentru că nu sunt de acord cu cei care conduc sau au condus PSD-ul în anii trecuți. O să vedem în continuare dacă voi fi implicat în acest proces de reconstrucție a partidului la Cluj, cu certitudine voi pune umărul. Sunt și voi fi întotdeauna un om de stânga și pentru care vor conta mereu oamenii”, a mai arătat Tămaș. 

Candidat la alegerile parlamentare?

Daniel Tămaș a mai declarat că nu are intenția de a adera la partidul Pro România, adăugând însă că, dacă PSD Cluj îi va oferi un loc pe listele pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie, garantat va spune „da”.

„Nu am avut intenția de a merge la Pro România, dar voi rămâne un social-democrat convins. (...) Dacă Partidul Social Democrat va considera că sunt o figură interesantă pentru o competiție electorală pentru Camera Deputaților sau Senat, garantat voi spune «da»”.

CITEȘTE ȘI

2-0 pentru Tămaș în războiul cu Tișe. Tribunalul Cluj a respins decizia prin care fostul șef DGASPC a fost demis

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter