Economie

Care sunt priorităţile Clujului? Autostrăzi sau drumuri exprese?

Ministrul Transporturilor Ioan Rus va veni în această săptămână la Cluj-Napoca unde va vorbi cu specialişti din domeniul drumurilor despre infrastructura rutieră din România şi despre priorităţile Clujului. În aceste zile la Cluj-Napoca se desfăşoară Congresul Naţional de Drumuri şi Poduri din România.

sursa foto hotnews.ro sursa foto hotnews.ro

Asociaţia Profesională de Drumuri şi Poduri din România, se întruneşte la Cluj-Napoca timp de 4 zile pentru cel de-al XIV-lea Congres Naţional de Drumuri şi Poduri din România.

În cadrul congresului specialiştii vor dezbate asupra lucrărilor ştiinţifice de specialitate structurate pe diverse teme de interes.


“Diversitatea situaţiilor întâmpinate de-a lungul anilor de experienţă au dus la găsirea celor mai bune soluţii , care pe parcursul celor patru zile de congres vor fi prezentate în faţa colegilor. Siguranţa deplasărilor constituie un obiectiv comun de mare importanţă pentru administratorii reţelei rutiere, constructorilor, cercetătorilor şi tuturor celor implicaţi în tot ceea ce înseamnă infrastructura rutieră a României”, spun organizatorii.

Participanţii acestui congres vor avea posibilitatea de a cunoaşte o parte din realizările din domeniu în cadrul vizitelor tehnice.


Invitaţi la deschiderea oficială al acestui congres sunt  Ministrul Transporturilor Ioan Rus, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj Vakar Istvan, Gheorghe Vuscan prefectul judeţului Cluj,profesorul  Aurel Vlaicu rector UTCN, Gheorghe Lucaci preşedintele A.P.D.P. şi Narcis Ştefan Neaga directorul General al C.N.A.D.N.R.

Şeful DRDP Cluj Eugen Cecan a declarat că acest congres este cel mai mare organizat în domeniu la care participă numai specialişti din domeniul drumurilor, profesori, ingineri şi practicieni. “Vom discuta despre cele mai noi tehnologii în domeniu, tot ce înseamnă o viziune în infrastructură”, a precizat Cecan.


Desfăşurat o dată la 4 ani, Congresul Naţional de Drumuri şi Poduri din România, are drept scop planificarea acţiunilor viitoare în ceea ce priveşte calitatea şi siguranţa transportului rutier din România.

În luna august Ioan Rus declara că vrea s-o lase mai moale cu „inflaţia“ de autostrăzi schiţate pe hârtie, din cauza costurilor mari pe care le-ar angaja atât pentru construcţie, cât şi pentru mentenanţă, şi lansează ideea realizării mai multor drumuri-expres, care să dea şansa dezvoltării pentru toate regiunile ţării.


Ioan Rus a arătat că la nivel european se construiesc anual în medie 6 kilometri de autostradă la un milion de locuitori şi că România nu va face rabat de la această statistică, urmând să avem în anii următori o medie de 130 de kilometri de autostradă construiţi anual. „N-are rost să visăm că vom face milioane de kilometri pe secundă că nu face nimenea în lume. Avem nevoie de 2.000 şi ceva (de kilometri –n.r.) de drumuri-expres, rezultă din acest Master Plan. Nu peste tot avem nevoie de autostrăzi. Nu ne calificăm. (...) Master Planul acesta nu este un document bătut în cuie, o dată la trei ani el se actualizează. Şi atunci, pe drumurile expres expropriem la nivel de autostradă, deci pe 70 de metri (lăţime –n.r.) şi facem drum expres cu patru benzi, măresc viteza medie orară de la 50 km/h la 100 km/h. Apoi, generaţia următoare de miniştri sau în exerciţiul financiar 2020-2027 va putea extinde, de la patru benzi de drum-expres la regim de autostradă. Deci te modernizezi în funcţie de nevoile tale, că altfel, noi sigur ne-am dori acum după atâta secetă să avem autostradă fiecare până-n poartă. Dar mentenanţa la autostradă te ucide după ce ai făcut-o dacă nu ai circulaţie pe ea“, a afirmat Ioan Rus la Adevărul live.

Ultimele Stiri
abonare newsletter