Economie

Șova: Din acciza la carburanți se poate construi Gilău-Suplacu de Barcău

Din acciza suplimentară la carburanți se pot construi 697 de kilometri de autostradă, a declarat, marți, ministrul Transporturilor, Dan Șova, la un workshop desfășurat în cadrul conferinței Infrastructure Business Summit, organizată de Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România (UNCJR) .

"S-a născut din partea jurnaliștilor sau din partea societății civile, din partea colegilor din Parlament, întrebarea legitimă referitoare la ce se va finanța din acciză. În primul rând aș lămuri faptul că se vor construi autostrăzi și acum aș vrea să pun la dispoziția dumneavoastră să vedeți cei 697 de kilometri, la care ne-am gândit noi într-o primă variantă că ar putea fi finanțați din acciză', a precizat ministrul citat.

Dan Șova a arătat că Guvernul, împreună cu Parlamentul, vor stabili în fiecare an care vor fi proiectele finanțate.


Astfel, din acciză se poate realiza Autostrada Alexandria — Craiova — 140 de km, Autostrada Craiova — Calafat — 85 km, Târgu Mureș-Târgu Neamț — 211 km, Gilău-Suplacu de Barcău — 101 km, București — Giurgiu — 60 km, Pașcani—Suceava Siret — 100 km.

Acciza pentru benzină și motorină a crescut cu 7 eurocenți de la 1 aprilie. În prezent, acciza reprezintă 30% din prețul final la benzină și 26% la motorină.


Premierul Victor Ponta a explicat, la începutul săptămânii trecute, că acciza la carburanți va aduce venituri anuale la bugetul de stat de 2,4 miliarde de lei, echivalentul a 600 milioane de euro, dar și că o parte din bani va merge pentru cofinanțarea proiectelor de dezvoltare a infrastructurii, aprobate de Uniunea Europeană.

Pe de altă parte, în data de 2 aprilie 2014, Guvernul a adoptat Ordonanța de Urgență prin care se restituie transportatorilor licențiați în UE care efectuează transport rutier de mărfuri cu autovehicule cu o greutate brută maximă autorizată de cel puțin 7,5 tone suma de 4 eurocenți din acciza suplimentară de 7 eurocenți pe litrul de combustibil. Ordonanța a avut în vedere faptul că sectorul transporturilor de bunuri poate influența pe orizontală evoluția prețurilor în întreaga economie națională, potrivit sursei citate.

abonare newsletter