Economie

Investiţiile străine, pe plus pentru prima dată din 2008. Puţini din bani au ajuns şi în zona noastră

Investiţiile străine directe nete au crescut anul trecut pentru prima dată de la începerea crizei, avansul fiind de 18,7%, la 2,138 miliarde euro, potrivit datelor definitive publicate de BNR şi INS, în condiţiile în care estimările iniţiale indicau o scădere cu 11% comparativ cu 2011. Majoritatea sumelor au mers înspre Bucureşti, Centru şi Vest. Regiunea Nord-Vest se situează abia la coada clasamentului

Fabrica DeLonghi. Sursă foto: www.biziday.ro Fabrica DeLonghi. Sursă foto: www.biziday.ro

Soldul investiţiilor străine directe a ajuns la finele anului trecut la 59,126 miliarde de euro, din care 39,3 miliarde de euro participaţii la capital, inclusiv profitul reinvestit (66,4%) şi 19,86 miliarde de euro credit net primit de la investitorii străini (33,6%).

Cel mai mare aspirator de fonduri a fost format din Bucureşti plus Ilfov, unde au mers 35 de miliarde de euro, urmate de regiunea Centru cu 4,6 miliarde de euro şi Vest cu 4,5 miliarde de euro. Regiunea Nord-Vest a reuşit să atragă abia 2,8 miliarde de euro, adică 4,8% din suma toatală investită de străini în România.


DeLonghi cea mai mare „noutate” din 2012 pe plan local

Cea mai notabilă investiţie din judeţ, în 2012, este cea a italienilor de la DeLonghi. Producătorul de electrocasnice a cumpărat în 2012 fabrica din Jucu de Nokia. Compania italiană a început producţia în luna martie, fiind angajaţi 100 de oameni, majoritatea instruiţi în Italia.

Compania intenţionează să deschidă a doua fabrică tot la Jucu, în acest an. Acolo va produce componente pentru expresoarele de cafea, care se asamblează în prima fabrica, cea care a aparţinut anterior finlandezilor de la Nokia.


Până în prezent, investiţia companiei DeLonghi din Parcul Industrial Tetarom III de la Jucu depăşeşte 30 de milioane de euro.

Ce domenii preferă străinii?

Din punct de vedere al orientării pe ramuri economice, investiţiie au vizat cu precădere, până la finalul anului 2012, industria prelucrătoare (31,3% din total). În cadrul acestei industrii cele mai bine reprezentate ramuri sunt prelucrare ţiţei, produse chimice, cauciuc şi mase plastice (6,7% din total), industria mijloacelor de transport (5,4%), metalurgia (4,9%), industria alimentară, a băuturilor şi tutunului (3,7%) şi ciment, sticlă, ceramică (2,8%).


Pe lângă industrie, activităţile care au atras importante investiţii străine sunt intermedierile financiare şi asigurările (18,5% din total), comerţul cu amănuntul şi cu ridicata (11,4%), construcţii şi tranzacţii imobiliare (9,2%), tehnologia informaţiei şi comunicaţii (4,8%).

Imobilizările corporale şi necorporale, cu un sold la finele anului 2012 în valoare de 27,412 miliarde de euro, reprezintă 46,4% din soldul total al investiţiilor, ceea ce conduce la un grad semnificativ de stabilitate al investiţiei străine directe, se arată în comunicatul BNR.

Ultimele Stiri
abonare newsletter