Economie

Se răzbună Călin Mitică pe CFR după eşecul preluării CFR Marfă?

<p><strong><img src="documente/stories/2013/06_iunie/24/tren cfr calatori.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Potrivit unor reprezentanți din industria feroviară, citaţi de capital.ro, Remarul 16 Februarie, care face parte din Transferoviar Grup, controlat de Călin Mitică ar fi solicitat blocarea conturilor CFR Călători în contul unor datorii comerciale de circa 17 milioane de lei. </strong></p>

„Este vorba de niște achiziții de material feroviar, din 2011”, au spus sursele pentru publicaţia de business.


Privatizare cu cântec

Vă reamintim că, asocierea româno-austriacă TFG - Donau Finanz a anunţat miercuri, după retragerea din procesul de privatizare a CFR Marfă că îşi rezervă dreptul de a contesta procedura de privatizare la institutiile abilitate.

„Transferoviar Grup, în asociere cu Donau Finanz GMBH & Co KG, a decis sa stopeze demersurile pentru achizitionarea pachetului majoritar al CFR Marfa şi îşi rezerva dreptul de a contesta procedura de privatizare la instituţiile abilitate. Asocierea (...) a mobilizat importante resurse umane şi financiare, atât interne (personal de conducere şi execuţie), cât şi externe (consultanţi, avocaţi) pentru a se încadra în termenele impuse de Ministerul Transporturilor, în calitate de instituţie publică implicată în procesul de privatizare”, se arată într-un comunicat al asocierii.


Compania a precizat că, având în vedere complexitatea procesului şi volumul semnificativ de informaţii care trebuiau analizate pentru realizarea în mod corespunzător a propriei evaluări a CFR Marfa, a depus la Ministerul Transporturilor mai multe cereri de amânare.

Câştigătorul „nu e bătut în cuie”

Grup Feroviar Român (GFR), singurul concurent rămas în cursă, a depus o ofertă de circa 200 de milioane de euro pentru preluarea a 51% din CFR Marfă. În plus, GFR și-ar fi asumat și investiții de circa 900 de milioane de lei (lucru care nu era cerut prin caietul de sarcini).


Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a arătat că preluarea CFR nu va putea avea loc înainte de o analiză a tranzacţiei din punct de vedere concurenţial. Chiriţoiu spune că nu este clar dacă avizul va trebui dat de partea română sau va ajunge în atenţia Comisiei Europene. „Va exista (...) o analiză (a procesului de preluare GFR a CFR Marfă, n.r.) şi, repet, primul lucru pe care trebuie să-l vedem este dacă acest caz va fi analizat la noi sau îl va prelua Bruxellesul. O să am o discuţie mâine (24 iunie) la Comisia Europeană pe acest subiect. Rămâne de văzut, este o chestiune de luni de zile, iar legea ne dă varianta ca, dacă mergem pe varianta, care tehnic se numeşte investigaţie, să avem maximum şase luni la dispoziţie ca să luăm o decizie.”, a spus şeful Consiliului Concurenţei, citat de Agerpres.

Ultimele Stiri
abonare newsletter