Economie
Amenzi de peste 50 mil. euro, în ultimii ani, pentru Mega Image, Metro, Auchan, Carrefour și Cora. S-au înțeles la prețuri.
Într-un răspuns pentru deputatul clujean Remus Lăpușan, Consiliul Concurenței a precizat o serie de măsuri pe care le-a luat în ultimii ani pentru susținerea producătorilor români din diferite domenii în fața influenței companiilor monopoliste.

Deputatul PSD de Cluj Remus Lăpușan a adresat Consiliului Concurenței o întrebare cu privire la măsurile prin care statul, prin această instituție, susține producătorii români din diverse domenii în fața influenței pe care companiile monopoliste o pot exercita asupra pieței.
Autoritate de concureță a trimis un răspuns oficial unde a precizat mai multe măsuri, printre care și sancțiunile pe care le-a aplicat, în ultimii ani, marilor companii de retail și alimentație care activează în România, pentru abateri ilegale.
CITEȘTE ȘI:
Remus Lăpușan, deputat PSD de Cluj: „Producătorii locali trebuie sprijiniți ferm - pot deveni un pilon al dezvoltării economice durabile”
Amenzi de peste 50 milioane de euro pentru companiile de retail din România
Consiliul Concurenței a mai menționat că are în derulare trei investigații privind posibile înțelegeri de stabilire a preșurilor pe piețele producției și/sau comercializării de ulei de floarea soarelui, unt și zahăr.
„În cadrul investigației pe piața producției și comercializării untului, Consiliul Concurenței a sancționat companiile Albalact, Covalact și Dorna Lactate, parte din grupul francez Lactalis, cu amenzi în valoare de aproximativ 2,9 milioane de euro (echivalentul în lei) pentru că au refuzat să ofere acces la unele informații în timpul inspecțiilor inopinate derulate în cadrul investigației privind posibile înțelegeri de stabilire a prețurilor pe piața producției și comercializării de unt”, se arată în răspunul Consiliului Concurenței pentru deputatul clujean Remus Lăpușan.
Cum s-au înțeles retailerii ilegal la prețuri
Consiliul Concureței amintește și sancțiuni mai vechi pe care le-a aplicat în 2014, când a sancționat Metro Cash&Carry, Real Hypermarket, Selgros Cash&Carry, Mega Image și furnizorii acestora pentru că au încălcat legea concurenței prin stabilirea prețurilor de revânzare, cât și pentru promoții.
În cazul de acum 11 ani, cele 25 de companii, 4 retaileri și 21 de furnizori au primit amenzi totale în valoare totală de aproximativ 35 de milioane de euro.
În 2018, într-o acțiune similară a autorității de concurență, retailerii Auchan, Carrefour, Cora și furnizorii Quadrant, Star Foods, Strauss și Nelson au fost sancționați cu amenzi totale de circa 18,8 milioane de euro pentru fixarea prețurilor de revânzare (de raft) în cadrul promoțiilor desfășurate de retaileri.
Consiliul Concurenței menționează câteva acțiuni din ultimii ani prin care a urmărit modul de stabilire a prețului la unele categorii de produse între mai mulți retaileri, respectiv între companii care aparți aceluiași grup. Se monitorizează prețul produselor alimentare care fac parte din coșul zilnic inclusiv prin intermediul aplicației „Monitorul prețurilor”.
În răspunsul către deputatul de Cluj, autoritatea de concurență a menționat și trei direcții principale prin care acționează în sensul susținerii producătorilor autohtoni: în primul rând își exercită autoritatea de organ de control și supraveghere a mecanismelor pieței, apoi participă la inițiativele de susținere financiară a dezvoltării întreprinderilor românești și în final, se implică în aducerea unor modificări de ordin legislativ.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: