Economie

România va putea accesa 1,39 miliarde € pentru dezvoltarea sistemului energetic naţional: „Costul de viață în Europa crește. România nu face excepție”

România va primi circa 1,39 miliarde de euro pentru investiții în infrastructura energetică și pentru a facilita tranziția către o economie verde.

România va primi circa 1,39 miliarde de euro pentru investiții în infrastructura energetică și pentru a facilita tranziția către o economie verde/ Foto: depositphotos.com România va primi circa 1,39 miliarde de euro pentru investiții în infrastructura energetică și pentru a facilita tranziția către o economie verde/ Foto: depositphotos.com

 

 


Urmare a invadării Ucrainei de către Rusia și a crizei energetice, Executivul de la Bruxelles a propus crearea unui nou pilon, RePowerEU, - în cadrul planurilor naționale de redresare și reziliență - un pilon special dedicat investițiilor în infrastructura energetică, cu scopul de a reduce dependența energetică de Rusia și de a conecta mai bine între ele statele membre.

 


Miniștrii de finanțe din Uniunea Europeană au ajuns marți, 4 octombrie 2022, la un acord general privind REPowerEU la reuniunea Consiliului Afaceri Economice și Financiare desfășurată în Luxembourg.

În cadrul planurilor naționale de redresare și reziliență, Comisia Europeană a propus alocarea unor fonduri suplimentare în valoare de 20 de miliarde de euro pentru credite nerambursabile pentru toate statele membre.


RePowerEU, programul prin care ţara noastră va primi încă 1,4 miliarde euro pentru dezvoltarea domeniului energetic, reprezintă o oportunitate imensă pentru dezvoltarea unor noi capacităţi de producţie din surse regenerabile care să ne asigure independenţa energetică pe termen lung.

În cadrul unui briefing de presă organizat online, cei doi co-raportori români pentru capitolele REPowerEU din planurile de redresare și reziliență, deputații în Parlamentul European Siegfried Mureşan (PPE) şi Dragoş Pîslaru (RE) au vorbit despre planul REPowerEU şi aspectele sale relevante pentru România.


România va trebui să depună la Comisia Europeană planul de investiții energetice

România va trebui să depună la Comisia Europeană planul de investiții energetice cel târziu până la finalul lunii aprilie 2023. 

Eurodeputaţii români Siegfried Mureşan şi Dragoş Pâslaru, raportori ai Parlamentului European pentru Mecanismul de redresare şi rezilienţă (MRR), au propus la sfârșitul anului modificări la planul comisiei REPowerEU care ar putea transforma iniţiativa într-una foarte favorabilă pentru România, mai ales dacă ar fi posibilă accesarea fondurilor rămase necheltuite din perioada de programare 2014-2020.


„Imediat după criza generată de coronavirus UE a propus cel mai mare pachet economic de ajutor Mecanismul de Redresare și Reziliență (MRR) de aproximativ 700 de miliarde de euro pentru cele 27 de state membre UE din care aproximativ 30 de miliarde de euro pentru România pentru PNRR. Acum după începerea invaziei forțelor armatei ruse în Ucraina în cursul anului trecut, Comisia Europeană a propus lansarea pe aceeași metodologie, pe aceeași filozofie, a unui fond adițional, a unui mecanism nou de sprijin ca urmare a invaziei pentru a reduce dependența energetică de Federația Rusă, pentru a accelera tranziția spre energia verde, pentru a îmbunătății eficiența energetică, cu cât suntem mai eficienți energetic, cu atât avem nevoie de mai puțină energie pentru ne atinge obiectivele, pentru a îmbunătății infrastructura mai ales pentru a transfera energia mai bine acolo unde este nevoie. 

CE a propus crearea acestui nou fond, iar pentru adoptarea legislației în Parlamentul European suntem responsabili ca co-raportori trei colegi parlamentari (...) Imediat după intrarea în vigoare, Guvernele tuturor statelor membre ale UE vor trebui să prezinte Comisiei Europene un plan pentru a atrage suma de bani ce se cuvine fiecăruia dintre statele membre. În total avem 20 de miliarde de euro, fonduri nerambursabile, pentru România 1,4 miliarde de euro (…) Va funcționa totul ca la PNRR, Comisia Europeană va trebui să aprobe acest plan, după care va primi unda verde finală și implementarea va putea începe”, a declarat în cadrul briefing-ului on the record privind planul REPowerEU, Siegfried Mureşan (PPE).

După ce planul va fi aprobat, România va primi o prefinanțare de 20%.

Siegfried Mureşan (PPE)/ Foto: captură ecran briefing on the record

Ajutor pentru consumatorii vulnerabili

REPowerEU va ajuta, de asemenea, consumatorii vulnerabili și întreprinderile care au cel mai mult de suferit de pe urma scumpirilor facturilor la energie.

„În plin REPowerEU statele membre, inclusiv România, pot să aloce banii necheltuiți din perioada  2014-2020. În acest moment, în măsura în care România vine cu un plan de cheltuire pe REPower ambițios poate folosi toți banii unde ar exista un risc de absorție din perioada 2014-2020. Există circa 6 miliarde de euro necheltuiți și România trebuie să cheltuie banii până la sfârșitul anului viitor (…) Un al doilea lucru care mi se pare foarte important, există o oarecare dezbatere în Parlamentul European, la nivel european, la negocieri, a existat o aliniere foarte bună (…) Cred că marele debușeu care a fost făcut ca urmare a intervenției a Parlamentului și care am susținut tot anul trecut a fost posibilitatea de a merge cu această susținere pentru a nu avea doar un impact pe termen mediu, ci pe termen scurt în același timp și anume să ajunge ca banii din REPower să ajungă către reducerea facturilor la energie. Ce înseamnă asta? Nu neapărat prin vouchere, nu este neapărat cea mai bună soluție, ci prin microinvestiții pentru ca să putem îmbunătății fondul de locuințe. Asta ar însemna eficientizarea energetică, izolarea locuințelor, pompe de căldură, panouri fotovoltaice, poate chiar și schimbarea unor electrocasnice din casă, deci tot ceea ce te poate duce ca sprijin pentru micii antreprenori ci persoanele aflate în această vulnerabilizare energetică în perioada de față. 

Avem mai multe rapoarte care arată că costul de viață în Europa crește și în România nu face excepție. Persoanele cele mai afectate sunt cele care erau deja în risc de sărăcie (…) Această investiție masivă pe care o putem face pentru a ajuta românii și cetățenii europeni să treacă mai ușor peste iernile care vin, începând cu iarna viitoare. Când ne uităm la REPowerEu și la ceea anume se poate face așteptăm să vedem care este mix-ul între cele două investiții care le vor pune pe masă statele membre”, a declarat Dragoş Pîslaru (RE).

Dragoş Pîslaru (RE)/ Foto: captură ecran briefing on the record

1,39 miliarde euro pentru noi capacităţi de producţie şi pentru întărirea reţelelor de transport a energiei

Sumele din RePowerEU ar urma să fie alocate pentru dezvoltarea unor noi capacităţi de producţie energetică din surse regenerabile şi pentru dezvoltarea reţelelor de transport şi distribuţie a energiei. România va beneficia de o alocare în valoare de 1,39 miliarde de euro în vederea finanţării proiectelor din domeniul energiei. Printre facilităţile cuprinse în plan se numără o prefinanţare în valoare de 20% din alocarea totală şi posibilitatea finanţării retroactive a proiectelor (începând cu luna februarie 2022, momentul invaziei ruse în Ucraina).  

Negocierile dintre Parlamentul European şi Consiliu privind forma finală a planului au fost finalizate în decembrie 2022. Votul final în plenul PE va avea loc în cadrul sesiunii din luna februarie.

CITEȘTE ȘI:

UE mobilizează 300 de miliarde de euro pentru a renunța la petrolul şi gazul din Rusia. Investiții și în energia verde

Emil Boc, încrezător în capacitatea României de a implementa PNRR: „Va avea succes, pentru că există voinţă politică”

Ultimele Stiri
abonare newsletter