Economie

Începutul noului an vine cu o creștere accentuată a prețurilor în comerțul cu amănuntul

Perioada începutului de an va aduce o majorare serioasă a prețurilor în comerțul cu amănuntul, dar și o creștere a prețului lucrărilor din sectorul construcțiilor, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Național de Statistică (INS).

Creștere substanțială a prețurilor în comerțul cu amănuntul/ foto: Pixabay.com Creștere substanțială a prețurilor în comerțul cu amănuntul/ foto: Pixabay.com

 

 


Rata inflației a ajuns la un nou nivel record, de 16,8% în noiembrie 2022. Cele mai mari scumpiri s-au înregistrat la energia electrică și la zahăr, ulei și unt.

 


Potrivit tendințelor din economie pentru perioada decembrie 2022 - februarie 2023, managerii români se așteaptă la o majorare substanțială a prețurilor în comerț, dar și la o scădere a activității economice în sectorul construcțiilor, chiar dacă prețurile lucrărilor vor crește. 

Comerț cu amănuntul

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice (sold conjunctural -2%). 


Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra relativă stabilitate (sold conjunctural -3%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +4%). 

Managerii societăţilor comerciale estimează creștere accentuată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +43%).


Și în sectorul serviciilor, potrivit opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor  din acest domeniu de activitate vor avea tendinţă de creștere.

Construcţii

Potrivit estimărilor din luna decembrie 2022, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni scădere a volumului producţiei (sold conjunctural -24%). Managerii estimează scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -11%). 


În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creștere a acestora (sold conjunctural +36 %).

În  cadrul industriei prelucrătoare, conform anchetei realizate de INS, pentru preţurile produselor industriale se prognozează creștere în următoarele trei luni (sold conjunctural +34%).

Soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativ. 

CITEȘTE ȘI:

Zahărul, uleiul și energia, în topul scumpirilor. Rata inflației a ajuns în noiembrie la un nou record

Ultimele Stiri
abonare newsletter