Economie

Zahărul, uleiul și energia, în topul scumpirilor. Rata inflației a ajuns în noiembrie la un nou record

Rata inflației a ajuns la un nou nivel record în noiembrie 2022. Cele mai mari scumpiri s-au înregistrat la energia electrică și la zahăr, ulei și unt.

Zahărul, uleiul și energia, în topul scumpirilor. FOTO: Pixabay Zahărul, uleiul și energia, în topul scumpirilor. FOTO: Pixabay

 

 


Rata anuală a inflaţiei în luna noiembrie 2022 comparativ cu luna noiembrie 2021 este 16,8%, a transmis marți Institutul Național de Statistică, potrivit Hotnews.ro. Zahărul, energia electrică, untul și uleiul conduc în topul scumpirilor și aduc cheltuielile pentru masa de Crăciun la cel mai înalt nivel din ultimii 20 de ani.

 


Un asemenea nivel al inflației nu a mai fost întâlnit din 2002 încoace.

Inflația în Europa a crescut, de asemenea, la maxime de mai multe decenii, dar cu o eterogenitate considerabilă între țări, în concordanță cu diferențele dintre ponderile coșurilor de consum, mixul energetic, reglementările privind prețurile și măsurile de politică. În zona euro, inflația a ajuns la 10,6% în octombrie, iar în Europa centrală și de Est începe să se obișnuiască cu rate ale inflației de 20%- 25%, arată un raport al BRD publicat luni.


Factorii inflației globale, prețul alimentelor și al energiei

Prețurile alimentelor și energiei sunt principalii factori ai inflației globale în acest an, deoarece războiul din Ucraina a amplificat tensiunile care existau deja pe piețele de mărfuri. Dovezile empirice relevă că prețurile alimentelor și energiei s-au mișcat în tandem, fiind în aceeași fază (boom sau scădere) pentru ~66% din timp din 1970, concordanța crescând la 75% pentru perioada din 2004, mai arată raportul BRD.

Cele mai mici rate ale inflației în Europa sunt Elveția (circa 3%), Islanda și Spania (sub 7%). La polul opus se află Ungaria și Letonia, cu circa 20-22% creșteri ale prețurilor


Statele care au reușit să coboare inflația în noiembrie

  • Germania (de la 11.6% la 11.3%), pe fondul ieftinirii carburanților, în principal.
  • Grecia (de la 9.5% la 9%), pe fondul ieftinirii articolelor de îmbrăcăminte, a cazărilor turistice și a ieftinirii uleiului.
  • Italia (de la 12.6% la 12.5%), pe fondul ieftinirii carburanților (de fapt a sprijinului guvernamental care a permis ieftinirea benzinei și a motorinei).

Scăderi ale ratei inflației în noiembrie au mai fost în Cipru (de la 8.6 % la 8.3%), Lituania (de la 22.1% la 21.4%) și Austria (de la 11.5% la 11.1%).

CITEȘTE ȘI:

În luna Crăciunului, românii cumpără cea mai scumpă carne de porc din UE: importăm 85% din acest tip de produs

abonare newsletter