Economie

400 milioane de euro pentru IMM-uri. Cum pot fi accesate fondurile?

400 de milioane de euro din fonduri europene pot fi accesate pentru retehnologizarea și creșterea rezilienței întreprinderilor mici și mijlocii.

400 milioane de euro pentru IMM-uri. Cum pot fi accesate fondurile? Foto: Facebook/ Ovidiu Cîmpean 400 milioane de euro pentru IMM-uri. Cum pot fi accesate fondurile? Foto: Facebook/ Ovidiu Cîmpean

 

 


Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a lansat marți apelul de proiecte pentru Măsura 4.1.1., care va finanța investiții destinate retehnologizării, în vederea refacerii capacității de reziliență a IMM-urilor.

 


Măsura se numără printre programele lansate de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene pentru a susține mediul de afaceri în circumstanțele excepționale create de manifestarea la nivel global a efectelor generate de pandemia de COVID-19, crizele de consum și crizele produse de războiul din Ucraina.

„Apelul de proiecte cuprinde o schemă ajutor de minimis, cu limite de sprijin cuprinse între 50.000 de euro – 200.000 de euro, și o schemă de ajutor de stat cuprinsă între 50.000 euro și maxim 500.000 euro (valoarea granturilor se determină în limita de maxim cinci ori cifra de afaceri realizată în anul 2019)”, a explicat Ovidiu Cîmpean (foto dreapta), secretar de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, fostul director de dezvoltare din Primăria Cluj-Napoca.


Centru de informare pentru beneficiari

O altă măsură luată de MIPE, prin echipa Programului Operațional Competitivitate 2014-2020, o reprezintă punerea la dispoziția beneficiarilor Centrul de Informare. Astfel, la numărul scurt 031.9268 pot fi obținute răspunsuri suplimentare.

Manualul utilizatorului pentru platforma IMM Recover poate fi consultat AICI, iar Manualul de utilizare pentru depunerea cererii de finanțare este publicat AICI.


Ghidul Solicitantului pentru acest apel de proiecte, împreună cu alte informații utile se găsesc online AICI, sau apelând Centrul de Informare la 031.9268. 

Ce fel de investiții sunt finanțate?

Tipuri de investiții finanțate prin Măsura 4.1.1. din Programul Operațional Competitivitate:


a) modernizarea/echiparea/racordul la utilități publice/eficiență energetică a infrastructurilor de tip clădiri specifice aferente capacităților de producție/servicii existente, precum și pentru alte categorii de cheltuieli aferente infrastructurilor specifice de producție/servicii pentru care nu este necesară obținerea de autorizații de construire în conformitate cu legislația specifică în vigoare;

b) dotarea cu echipamente, utilaje specifice, mobilier specific, dotări IT, inclusiv pentru eficiență energetică necesare activității de producție și servicii precum și alte achiziții de bunuri de această natură care sunt necesare capacităților de producție/servicii existente.

CITEȘTE ȘI:

Salariul unui inginer tehnico-comercial poate ajunge la 1.300 de euro/lună. Cluj, în topul locurilor de muncă disponibile

Ultimele Stiri
abonare newsletter