Administrație

CJ Cluj emite ONLINE certificate de urbanism, valide juridic. Este o premieră în România

Începând de marți, 17 mai, Consiliul Județean Cluj va emite online certificatele de urbanism. Proiectul reprezintă o premieră în România.

Consiliul Județean Cluj va emite ONLINE certificatele de urbanism Consiliul Județean Cluj va emite ONLINE certificatele de urbanism

 

 


Pentru prima dată în România, pornind de la Cluj, se vor emite certificatele de urbanism online.

 


Acest proiect este implementat în județul Cluj începând de marți, 17 mai 2022, și face parte dintr-un proiect mai complex care vizează în a doua etapă emiterea de autorizații de construire online.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News
 

În acest sens a fost lansată platforma web: public.cluj.archi, dedicată emiterii, în format digital, a certificatelor de urbanism (CU).

Certificatele care vor fi emise în format digital vor fi „valide juridic”, declară președintele CJ Cluj, Alin Tișe, într-o conferință de presă. Acest aspect diferențiază acest proiect pilot al CJ Cluj față de alte proiecte ale instituțiilor din România care emit CU în format digital:


„Certificat de urbanism în format online integral, valid juridic. Va purta semnătura electronică, dar va putea fi folosit la orice entitate. El nu este de informare, ci este un certificat valid juridic care stă la baza obținerii viitoarei autorizații de construire care va putea fi eliberată și aceasta în format online în cel mai scurt timp, după ce vom avea protocoalele cu unitățile avizatoare semnate”, a spus Tișe.

Cum depui cererea pentru certificatele de urbanism online?

În cadrul conferinței de presă, reprezentanții Consiliului Județean Cluj au prezentat și un videoclip în care se arată, pas cu pas, cum trebuie să completăm cererea pentru certificatele de urbanism în format digital.


Videoclipul poate să fie urmărit mai jos:

De asemenea, printr-un simplu click, aplicația va interoga în timp real baza de date a A.N.C.P.I., fără a fi nevoie de alte documente, email-uri sau deplasări fizice la sediul instituției. În ceea ce privește termenul de emitere, Consiliul Județean își propune ca acesta să nu depășească 10 zile lucrătoare, față de cele 15 zile prevăzute acum de lege.

Cei care doresc să emită ceritificatele de urbanism online vor putea să creeze o semnătură digitală, la prețul de 1 leu:

„Prin acest sistem pe care noi îl implementăm de astăzi interogăm practic baza de date ANCPI în timp real. Orice parcelă din acest județ, indiferent că este situată într-un oraș, o comună sau un sat, indiferent unde doriți pe raza județului Cluj, indicând numărul cadastral noi vom identifica parcela și vom stabili exact regimul juridic al acesteia, vom cuprinde toate datele despre ea într-un certificat de urbanism pe care-l veți primi online. Prin această interferență și protocol cu ANCPI-ul avem acces în timp real la orice modificare/operațiune care vizează numărul cadastral sau numărul de teren respectiv.

Cu alte cuvinte, nu se mai schimbă stick-uri, nu se mai transmit e-mail-uri, noi direct prin programul de la CJ intrăm în baza de date și vă oferim toate datele despre orice parcelă din județ (...) Un aspect important e că cererea pe care o trimite oricine (arhitectul sau petentul) care dorește un certificat de urbanism va putea, cu o semnătură simplă digitală (pe care o poate achiziționa cu 1 leu), să semneze online aceste cereri care devin astfel valabile. Ele vor ajunge la noi. Trebuie doar să aveți conexiune la internet și un card bancar ca să puteți plăti cererea pentru emiterea certificatului”, a mai explicat Alin Tișe.

Pasul următor - autorizații de construire online

Într-o altă fază a proiectului, instituția își propune să realizeze și emiterea online a autorizațiilor de construire, dar și să scurteze durata „circuitului” care vizează emiterea autorizației, certificatelor și avizelor la 30 de zile, față de 90 de zile cât e în prezent:

„De asemenea, printr-o operațiune pe care o va face CJ tot în format digital (cu instituțiile avizatoare care vor elibera avizele pentru emiterea certificatelor de urbanism, ulterior certificatelor de urbanism), autorizația de construire se va putea obține în format online. În caz de neavizare, în termenul pe care noi îl vom stabili (dacă se va depăși termenul legal), documentul va fi cu valabilitate tacită. Ținta noastră ca tot acest circuit, de la momentul cererii de certificat până la emiterea autorizației de construire, să nu depășească 30 de zile. Doar termenul pentru AC este de 30 de zile, termenul pentru certificat reprezintă alte 30 de zile și termenul pentru avizări alte 30 de zile - în total 90 de zile. Ne propunem ca în 30 de zile, maxim, să scurtăm acest circuit. Pe de altă parte, dumneavoastră printr-un simplu click atașați la cerere toate datele.

Fiind singura instituție din România care facem asta, începând de azi, mă aștept și sper ca ea să fie preluată de toate entitățile care sunt interesate și să putem să avem un centru integrat”, a spus președintele CJ Cluj.

CITEȘTE ȘI:

Certificate de urbanism de informare pentru clujeni, eliberate ONLINE, fără a mai merge la Primărie. VEZI cum se obțin

SCADE semnificativ perioada pentru eliberarea certificatului de URBANISM! Reforma, prevăzută în PNRR

Ultimele Stiri
abonare newsletter