Administrație

Investiții de 12 milioane de euro pentru creșterea calității serviciilor oferite pacienților la Spitalul Clinic de Boli de Infecțioase din Cluj. Alin Tișe: „Investițiile în sectorul medical clujean vor continua”.

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj dispune de dotări de înaltă tehnologie pentru investigații și analize medicale, iar în ultimii ani peste 12 milioane de euro au fost investiți în creșterea și diversificarea serviciilor oferite pacienților.

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Cluj, în topul calității serviciilor medicale oferite pacienților, în urma investițiilor derulate de Consiliul Județean Cluj/Foto: monitorulcj.ro Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Cluj, în topul calității serviciilor medicale oferite pacienților, în urma investițiilor derulate de Consiliul Județean Cluj/Foto: monitorulcj.ro

 

 


Spitalul Clinic de Boli Infecțioase este structurat pe două activități principale ale sistemului de sănătate, și anume activitate spitalicească și activitate ambulatorie. Doar în anul 2023, au fost realizate 181.660 de consultații în spital și în Ambulator, 933.038 de analize medicale, 50.377 de spitalizări de zi și 146.598 de tratamente medicale în Ambulator, cea mai mare și complexă unitate ambulatorie din țară.

 


Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj, în topul calității serviciilor medicale

„Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj este printre primele spitale din România din punct de vedere a calității serviciilor medicale oferite. Ceee ce nu este puțin lucru. Aici merită să amintim și de activitatea Ambulatorului Integrat, ce deservește în medie 1.000 de pacienți pe zi. Prin investițiile de extindere a ambulatorului pe care le avem în vedere - a serviciilor de spitalizare de zi și a laboratorului de recuperare medicală, numărul pacienților s-ar putea dubla”, a declarat managerul SCBI Cluj, Ioan Mureșan, în cadrul unei conferințe susținute, joi, pe tema investițiilor în creșterea calității serviciilor medicale.

Ioan Mureșan, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Cluj, în cadrul conferinței despre creșterea calității serviciilor medicale oferite pacienților, în urma investițiilor realizate din bani europeni/Foto: monitorulcj.ro

 „O dovadă a faptului că spitalul a reușit să facă față cu bine provocărilor prin calitatea serviciilor vizează examenul pandemic pe care l-am trecut, iar investițiile anterioare făcute perioadei de pandemie au permis ca rata de mortalitate în urma infecțiilor Covid-19 înregistrată să fie printre cele mai mici la nivel național.


De altfel, evaluarea din anul 2022 ne-a plasat în top din punctul de vedere al indicatorilor de calitate, o recunoaștere a faptului că medicii acestui spital sunt bine pregătiți și știu să-și facă datoria”, a declarat Ioan Mureșan, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Cluj.

Creșterea calității actului medical și diversificarea paletei de servicii oferite pacienților

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a declarat că investițiile în cele cinci spitale aflate în subordinea administrației județene au depășit 75 de milioane de euro. Doar la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Cluj, în ultimii ani au fost investiți 12 milioane de euro în proiecte ce au vizat tehnologia medicală și diversificarea serviciilor oferite pacienților.


„Una dintre deciziile importante care au dus la performanța Spitalului Clinic de Boli Infecțioase (SCBI) Cluj a fost luată în 2010, atunci când Consiliul Județean Cluj a preluat spitalul, în baza solicitării Ministerului Sănătății. Un alt aspect important a vizat Centrul de Diagnostic și Tratament, care era falimentar la vremea respectivă și care a trecut în subordinea administrației județene. 

Deși nu sunt medic, pentru mine a devenit clar că trebuie să avem investiții majore în sistemul de sănătate. 


Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, despre investițiile realizate la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj/Foto: monitorulcj.ro

Doar în cele cinci spitale pe care le avem în subordine am investit peste 75 de milioane de euro, iar în Spitalul Clinici de Boli Infecțioase în ultimii opt ani s-au investit aproape 12 de milioane de bani europeni. 

Și vreau să continuăm investițiile în sistemul de sănătate clujean. Iar dacă astăzi avem servicii de calitate în acest spital, este și pentru că o parte din banii clujenilor îi regăsiți aici. 

Cheia succesului în activitatea medicală ține de continuitatea în actul managerial, decizie politică cu privire la finanțări și libertate pentru coordonarea managerială a activității medicale”, a explicat Alin Tișe, în cadrul conferinței susținute la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj. 

Sistem de ventilație modern și proiect de reducere a infecțiilor nosocomiale

Unul dintre proiectele finalizate de forul administrativ județean este cel care a avut ca scop creșterea siguranței pacienților internați în Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, prin amenajarea unui sistem de ventilare mecanică, filtrare și tratare a aerului. Lucrările în valoare de 16.1 milioane de lei au fost realizate în cadrul unui proiect finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare.

Cameră de comandă control CT/Foto: monitorulcj.ro

Astfel, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase este prima unitate medicală publică din țară în cadrul căreia toate spațiile în care sunt cazați pacienți dispun de sistem de ventilație, aerul fiind recirculat de 6 ori pe oră în saloane și de 12 ori pe oră în secția de terapie intensivă. Aceasta în contextul în care în majoritatea instituțiilor sanitare, sistemul de ventilație există doar în sala de operație sau ATI.

De asemenea, Consiliul Județean Cluj implementează proiectul cu finanțare europeană care vizează reducerea riscului de infecții nosocomiale în Spitalul Clinic de Boli Infecțioase. Într-o primă etapă, forul administrativ județean va achiziționa 32 de dotări, respectiv o platformă automată pentru procesarea probelor microbiologice, un sistem automat de identificare a microorganismelor, bazat pe spectrometru de masă, 10 sisteme de purificare și dezinfectare a aerului, 10 aparate de curățare cu abur uscat și 10 sisteme de troliu modular flexibil pentru colectarea și distribuția lenjeriei.

Totodată, Consiliul Județean Cluj gestionează și proiectul ce vizează reabilitarea termică și eficientizarea energetică a unității sanitare, cu o valoare de circa 37 de milioane de lei și care a fost depus spre finanțare din fonduri europene nerambursabile prin Programul Regional Nord-Vest 2021-2027.

Laborator modern de analize medicale 

O altă investiție aflată în derulare la nivelul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase este modernizarea Camerei de Gardă în vederea transformării în Compartiment de Primiri Urgenţe de Specialitate. Pentru acest proiect Consiliul Județean Cluj a propus alocarea, din bugetul instituției, a sumei de 2.000.000 de lei.

CITEȘTE ȘI: 
Pas înainte pentru înființarea Compartimentului de Primiri Urgenţe de Specialitate la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase

În același timp, laboratorul de analize medicale, specializat pe diagnosticul infecțiilor cu bacterii, virusuri, paraziți și ciuperci, este foarte dezvoltat și dispune de dotări performante cu ajutorul cărora se efectuează analize de ultimă oră. Acesta este unul din puținele laboratoare din țară care are în dotare un aparat de ultimă generație cu care specialiștii pot diagnostica o bacterie în mai puțin de 24 de ore deși, în general, e nevoie de circa 48 de ore.

Investigații de laborator în cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Cluj/Foto: monitorulcjr.o

 Nu în ultimul rând, extrem de importante în procesul de efectuare a analizelor și examinare a probelor sunt robotul de sortare a probelor biologice, prin intermediul căruia sunt examinate circa 1.000 de probe pe zi, și sistemul de identificare bacteriană.

Banii alocați au fost utilizați și pentru modernizarea și reabilitarea Farmaciei, extinderea și modernizarea Laboratorului de analize medicale, precum și pentru extinderea și reabilitarea Ambulatoriului Integrat.

„Ideal este să putem avea spitale noi, construite de la zero. Nu e cale lungă până acolo, întrucât și Spitalul Regional de Urgență a ajuns în faza finală de licitație și, sper eu, cât mai repede Ministerul Sănătății să dea drumul la lucrările de execuție. Și noi vom da drumul curând la Spitalul Pediatric Monobloc, pentru că este nevoie de un asemenea proiect. De asemenea suntem în faza avansată cu Institutul Multiorgan de Transplant, unde sperăm să obținem finanțare și să-l putem realiza”, a explicat președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Finanțare de peste 9 mil. lei pentru Spitalul de Boli Infecțioase și cel de Pneumoftiziologie. Banii vin din PNRR.

Ultimele Stiri
abonare newsletter