Administrație

Interesul investitorilor pentru obligațiunile emise de CJ Cluj, extrem de ridicat. Subscrierea obligațiunilor a fost încheiată cu succes.

Subscrierea obligațiunilor emise de Consiliul Județean Cluj, în valoare de 75 de milioane de euro, a fost încheiată cu succes. Fondurile vor fi destinate proiectelor de dezvoltare ale Clujului.

Bancnote euro/Foto: Depositphotos.com Bancnote euro/Foto: Depositphotos.com

 

 


Consiliul Județean Cluj anunță încheierea cu succes a subscrierii obligațiunilor în valoare de 75.680.000 euro, emise de județul Cluj în cadrul unui plasament privat derulat de consorțiul format din BT Capital Partners, Alpha Bank și Raiffeisen Bank.

 


Obligațiunile emise de județul Cluj s-au suprasubscris, fiind lansate ordine cumulate pentru cumpărarea a 1.216.020 de obligațiuni reprezentând 160,6% din totalul emisiunii. 

Emisiunea a fost adresată investitorilor calificați, dintre care au cumpărat cu precădere băncile, dar s-a observat un interes crescut și din partea fondurilor de investiții și a fondurilor de pensii.


 „Ne bucurăm că plasamentul obligațiunilor emise de județul Cluj a fost un succes, cu atât mai mult cu cât suntem primul județ din România care emite obligațiuni în ultimul deceniu. Rata mare de suprasubscriere și interesul crescut al celor care au dorit să cumpere aceste obligațiuni sunt dovada certă a încrederii de care ne bucurăm în rândul investitorilor. Fondurile rezultate din emisiunea de obligațiuni vor fi folosite pentru finanțarea ambițiosului program de investiții al Consiliului, care vizează obiective de interes local, regional și chiar național, pe multiple axe vitale de infrastructură: sănătate, educație, drumuri sau cultură”, a declarat președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe. 

Cum vor fi folosite fondurile obținute de Consiliul Județean

Fondurile rezultate din emisiunea de obligațiuni vor fi folosite pentru finanțarea proiectelor de investiții derulate de Consiliul Județean Cluj, aflate în diferite stadii de implementare, precum: modernizarea a peste 160 de km de drumuri județene componente ale rețelei TEN-T din nordul Transilvaniei, dotarea cu aparatură medicală a spitalelor clujene, edificarea unui nou sediu pentru Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă, etc. 


CITEȘTE ȘI: 
Cum vor fi folosite fondurile obținute de Consiliul Județean în urma emisiunii de obligațiuni de 75 milioane de euro? „Banii vor merge pe dezvoltare”

De asemenea, o parte din totalul emisiunii de obligațiuni va fi folosită pentru refinanțarea datoriei publice existente.

 „Apreciem interesul în creștere al fondurilor de investiții și fondurilor de pensii pentru astfel de instrumente. Deși băncile sunt mai familiarizate cu raportările financiare ale UAT-urilor și cu interpretarea rezultatelor și a performanțelor financiare ale acestora, am văzut cu ocazia acestui plasament la Cluj, că și fondurile de pensii și fondurile de investiții au început să aibă încredere și să investească în infrastructura publică de care avem atâta nevoie”, a declarat Valentin Miron, directorul general VMB Partners, consultant financiar al Consiliului Județean Cluj pentru această emisiune. 


Astfel, zeci de milioane de euro vor fi folosite pentru finanțarea proiectelor din domeniul sănătății, culturii și educației, dar și pentru infrastructura din Cluj.

Emisiunea de obligațiuni reprezintă un mecanism ce poate fi folosit la nivelul administrațiilor din teritoriu, reprezentând o premieră și pentru județul Cluj. Prin comparație cu titlurile de stat, destinația fondurilor atrase prin obligațiuni constă în dezvoltarea infrastructurii locale, fără a pune presiune pe bugetul Consiliului Județean.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

Foto: Depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Asocierea BT Capital Partners–Alpha Bank a câștigat licitația pentru emisiunea de obligațiuni de 75 milioane de euro a județului Cluj

Premieră la Cluj: Consiliul Județean lansează prima emisiune de obligațiuni a județului, în valoare de 75 milioane €

Ultimele Stiri
abonare newsletter