Administrație

Încă două săptămâni de „calvar” pe Calea Mănăștur. Lucrările la carosabil se apropie de finalizare - FOTO

La data de 1 septembrie lucrările la partea carosabilă a Căii Mănăștur vor fi finalizate, a reiterat viceprimarul Dan Tarcea. Lucrările sunt în grafic și vor fi încheiate în totalitate în 31 decembrie.

Lucrările la carosabil se apropie de finalizare pe Calea Mănăștur. FOTO: monitorulcj.ro Lucrările la carosabil se apropie de finalizare pe Calea Mănăștur. FOTO: monitorulcj.ro

 

 


Doar două săptămâni va mai dura „calvarul” de pe Calea Mănăștur. Lucrările la carosabil vor fi gata pe Calea Mănăștur la data de 1 septembrie, înainte de începerea anului școlar sau universitar, a afirmat viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea. Lucrările sunt în grafic și vor fi realizate în totalitate până la finalul anului acesta. 

 


„Până la data de 1 septembrie va fi realizat în integralitate carosabilul, chiar astăzi au început lucrări de turnare a ultimului strat de asfalt, a stratului de uzură. Până duminică va trebui să fie gata stratul de uzură pe strada Calea Mănăștur până la intersecția cu strada George Coșbuc, intersecția de la Coșbuc urmează să fie realizată până la sfârșitul lunii septembrie. Se va circula pe trei benzi, ne cerem scuze celor care sunt în trafic și care trebuie să aștepte acolo, dar discutăm de peste 500 de tone necesare pe o bandă și sunt patru benzi. Va fi, în următoarele zile, o mobilizare majoră acolo. Sunt niște etape procedurale care trebuie făcute. Mă bucur că reușim să facem aceste lucrări pe perioada lunii august, când traficul pe acest tronson este mai redus față de luna septembrie sau octombrie, când traficul devine mai intens în această zonă. Ca termen de finalizare a tuturor lucrărilor este data de 31 decembrie 2023, este termenul stabilit prin contract. Lucrările merg bine, nu sunt întârzieri”, a declarat viceprimarul Dan Tarcea la un post local de radio.

Lucrările la Calea Mănăștur înaintează. FOTO: monitorulcj.ro

Circulația pe Moților-Mănăștur va fi reconfigurată

Artera Moților-Mănăștur este prinsă într-un amplu proiect de modernizare. Mai exact este vorba de regenerarea urbană a zonei străzilor Calea Mănăștur, Calea Moților, Uzinei Electrice, Oțetului și Mărginașă. Lucrările în teren la Calea Mănăștur au început la finalul lunii iulie 2022


Obiectivul acestui proiect vizează creșterea mobilității urbane durabile și accesibile, precum și creșterea calității vieții clujene. Aceste lucrări sunt o parte din proiectul municipalității clujene, care vizează modernizarea coridorului pe axa Est – Vest prin reducerea suprafeței carosabile, rezultând 4 benzi de circulație cu gabarit redus, 2 benzi dedicate pentru transportul public și 2 benzi pentru circulația rutieră (lățime de 3m). 

Calea Moților - segmentul dintre str. Mărginașă și str. Clinicilor – va avea aceeași configurație cu cea de pe Calea Mănăștur.


  • Patru benzi de circulație pe Calea Mănăștur, cu o lățime de trei metri liniari, iar la intersecția cu strada Mărginașă se vor realiza cinci benzi de circulație;
  • Trei benzi de circulație pe strada Mărginașă cu o lățime de 2,90 ml;
  • Patru benzi de circulație pe strada Oțetului cu o lățime de 3 ml, iar la intersecția cu Calea Moților se vor realiza cinci benzi de circulație;
  • Patru benzi de circulație pe tronsonul Calea Moților – între strada Mărginașă și strada Moldovei, cu o lățime de 3 ml;
  • Trotuare pe ambele părți ale carosabilului cu lățimi între 2 și 5 ml;
  • Piste de biciclete în ambele sensuri pe Calea Mănăștur, Calea Moților și strada Oțetului cu o lățime de 2 ml.
Partea carosabilă a Căii Mănăștur trebuie finalizată luna aceasta. FOTO: monitorulcj.ro

Durata totală a implementării contractului este de 18 luni, din care, 3 luni au fost alocate proiectării.  Lucrările sunt derulate de constructorul ARL Cluj SA și au termen de finalizare sfârșitul anului 2023.

Contractul pentru realizarea lucrărilor în cadrul obiectivului „Modernizare Calea Moților - Calea Mănăștur - Strada Uzinei Electrice - Strada Oțetului - Strada Mărginașă” este de 27.826.835 de lei, bani proveniți din fonduri bugetare. 


Lucrări pe Valea Seacă, Valea Chinteni și Giuseppe Verdi

De asemenea, viceprimarul a mai vorbit despre stadiul lucrărilor la strada Giuseppe Verdi, Valea Seacă și Valea Chinteni. Intervențiile pe aceste străzi trebuie finalizate anul viitor.

„Discutăm de un proiect de 123 milioane de lei, aproape 23 de milioane de euro. Se lucrează intens, termenul de finalizare pentru aceste străzi este anul 2024, sunt lucrări complexe. De exemplu, pe strada Giuseppe Verdi, discutăm de 1,5 kilometri, o investiție de 16,3 milioane de lei. Aici am așteptat Compania de Apă să își facă investițiile. De asemenea, pe Valea Chintăului este un proiect complex, dicutăm de o investiție de 68,3 milioane de lei. Acolo sunt făcute lucrări de consolidare cu ziduri de sprijin, refăcută canalizarea pluvială, sunt relocate în subteran rețelele electrice, este o rețea nouă de iluminat public, vor fi și piste de biciclete, stații de autobuz ale Comapniei de Transport Public. Practic, se lucrează intens și în această zonă. Lucrările se vor încadra în termenul anunțat, pentru că discutăm de o lucrare a RADP, compania la care Primăria Cluj-Napoca este unic acționar și nu au fost până în acest moment termene pe care RADP-ul să le depășească. Se și vede că se lucrează acolo în două schimburi, lcurările sunt în toi. De asemenea, și pe strada Valea Seacă, acolo discutăm de lucrări pe 2,1 kilometri, sunt cam aceleași tipuri de lucrări ca și pe Valea Chinteni. Vor apărea și trotuare, tot ce este suprateran va firelocat în subteran, pentru ca la final să putem elimina praful și să putem crește calitatea vieții oamenilor care locuiesc pe aceste străzi”, a mai menționat Dan Tarcea.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Pe Calea Mănăștur se toarnă asfalt! Chiar dacă e duminică, muncitorii lucrează de zor. FOTO

abonare newsletter