Administrație

Proiect de 8,4 milioane de euro pentru restaurarea Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca. Cinci ani pentru lucrările de reabilitare

Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca va intra într-un amplu proces de reabilitare și restaurare, din fonduri europene. Primăria a emis autorizația de construire.

Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca ar putea fi restaurată prin fonduri europene/Foto: Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului Facebook.com Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca ar putea fi restaurată prin fonduri europene/Foto: Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului Facebook.com

 

 


La finalul anului trecut, monitorulcj.ro semnala că pentru protejarea și restaurarea obiectivelor de patrimoniu cultural, respectiv a clădirilor valoroase din punct de vedere arhitectural, Catedrala Ortodoxă din Cluj-Napoca ar putea fi reabilitată prin intermediul unei investiții de 9 milioane de euro (estimativ), din fonduri structurale europene (POR 2021-2030).

Recent, Primăria Cluj-Napoca a emis autorizația de construire pentru restaurarea acestui edificiu arhitectural. 


Reabilitare, restaurare și introducere în circuitul turistic a Catedralei Mitropolitane Cluj-Napoca

Investiție de bază: 41.802.308 Lei /circa 8,4 milioane de Euro


Durata de execuție a lucrărilor: 57 de luni calculate de la data începerii efective a lucrărilor (dată anunţată în prealabil), situaţie în care perioada de valabilitate a autorizaţiei se extinde pe întreaga durată de execuţie a lucrărilor autorizate.

Termenul de valabilitate a autorizației: 12 luni de la data emiterii, interval de timp în care trebuie începute lucrările de execuţie autorizate.


Autorizația de construire a fost emisă luni, 17 iulie 2023. 

„Va fi cea mai frumoasă Catedrală!”

Încă din toamna anului trecut, reprezentanții Arhiepiscopiei Clujului au formulat o adresă către administrația locală prin care solicitau sprijin în efortul de reabilitare a Catedralei Mitropolitane. Certificatul de urbanism în acest sens a fost eliberat în noiembrie 2020.


În decembrie 2022, administrația locală lansa în dezbatere publică un proiect pentru modificarea unei anexe a Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană (SIDU) 2021-2030, care să includă și Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca ca obiectiv cultural ce ar putea fi reabilitat prin fonduri europene. Prin acest proiect, Catedrala Ortodoxă din Cluj-Napoca va fi inclusă în circuitul turistic. 

„Este foarte bine că a fost emisă autorizația, acest lucru ne ajută. Este vorba de un termen de cinci ani, dorim să aplicăm pentru fondurile de dezvoltare regională, la Agenția de dezvoltare nord-vest, printr-un program destinat monumentelor istorice.

Ne pregătim demult de acest proiect, am făcut toate studiile necesare. Intenția este de a reabilita și restaura Catedrala Mitropolitană, adică tot ceea ce înseamnă partea de piatră, refacerea picturii în tehnică mozaic - ce va mai rămâne de realizat, pentru că noi lucrăm în continuare la acest proiect, care merge înainte. Dacă bunul Dumnezeu ne ajută și vom reuși să obținem acest proiect, o parte din el va intra pe acest proiect pentru refacere, restaurare și introducerea în circuitul turistic a Catedralei. 

Este vorba de o reabilitare totală a întregii Catedrale și includerea ei în circuitul turistic. Să ne ajute Dumnezeu. Va fi cea mai frumoasă Catedrală!”, a declarat pentru monitorulcj.ro Ec. Dr. Sorin Câlea, consilier economic în cadrul Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului. 

Proiectul de restaurare a exteriorului Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca a fost încheiat cu mai bine de douăzeci de ani în urmă, la începutul anilor 2000. În prezent, acest edificiu arhitectural necesită noi intervenții pentru reabilitare și restaurare pentru a intra în circuitului turistic. 

Și Piața Avram Iancu urmează să fie reamenajată în viitor, iar în acest sens autoritățile au obținut deja certificatul de urbanism pentru realizarea unui studiu de fezabilitate privind regândirea spațiului public și al circulațiilor din zona centrală a Clujului. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca ar putea fi restaurată și introdusă în circuitul turistic cu fonduri europene. Investiția se ridică la 9 milioane de euro

Ultimele Stiri
abonare newsletter