Administrație

Revitalizarea malurilor Someșului: 957 de arbori plantați până la finalul proiectului

Proiectul de revitalizare a malurilor Someșului a atins un grad de realizare de 70%, potrivit reprezentanților Primăriei care au efectuat o vizită în teren. Până la finalul proiectului vor fi plantați peste 900 de arbori.

Peste 900 de arbori vor fi plantați în cadrul proiectului de reamenajare a malurilor Someșului/Foto: Emil Boc Facebook.com Peste 900 de arbori vor fi plantați în cadrul proiectului de reamenajare a malurilor Someșului/Foto: Emil Boc Facebook.com

 

 


Culoar de mobilitate de-a lungul Someșului

 

Un număr de 957 de arbori sun prevăzuți în proiectul de revitalizare a malurilor Someșului. 


Culoarul de mobilitate nemotorizată include - noul pod pietonal și velo, noi piste de biciclete și zone pietonale, „shared space”, zone de joacă, sport și agrement.

Emil Boc a efectuat o vizită în teren, alături de viceprimarul Dan Tarcea. Aceștia s-au arătat mulțumiți de starea șantierului. 


CITEȘTE ȘI: 

Lucrări neconforme pe malurile Someșului. Constructorul, pus să refacă o alee. Tarcea: „Primăria nu scoate din buzunar niciun leu în plus”

Potrivit primarului, lucrările sunt realizate în proporție de 72%.

„Progres lucrări: 72%. Proiect cu finanțare europeană. 


Am verificat lucrările la proiectul de regenerare urbană aferent Luncii Someșului Mic, ReThinking Someș, finanțat cu fonduri europene.

957 arbori noi vor fi plantați până la final în cadrul acestui proiect”, a notat edilul Clujului pe pagina sa de Facebook. 


Emil Boc, vizită în teren pe șantierul de reamenajare a malurilor Someșului/Foto: Emil Boc Facebook.com

Din numărul total de arbori prevăzuți pentru plantare, pe tronsonul intrare Florești - pod Garibaldi sunt incluși 739 noi arbori, iar pe tronsonul Garibaldi - str. Horea, 218 arbori. 

La aceștia se adaugă arborii noi plantați în zona Sălii Sportului (101 arbori) și, mai departe pe cursul Someșului, cei din proiectele pentru Parcul Feroviarilor și Parcul Armătura. Pe lângă copaci - specii adaptate la mediul urban, distribuite în funcție de tipul spațiului public - sunt incluși arbuști și zone de pajiști. 

 „Reîntoarcerea orașului cu fața la râu” este conceptul general care a stat la baza proiectului realizat prin concurs internațional de soluții - derulat de Primăria Cluj-Napoca în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România. 

CITEȘTE ȘI:

Lucrările la malurile Someșului, mai scumpe!

Lucrările se întind pe 146.500 mp; localizare: malurile intravilane ale Someșului în zona străzilor Paul Ioan, 1 Decembrie 1918, Plopilor, Gavril Muzicescu, Sigismund Toduță, Splaiul Independenței, Mamaia, Dragalina și zona adiacentă parcurilor Rozelor și Iuliu Hațieganu. 

Prin această investiție se urmărește:

- îmbunătățirea accesului la râu

- îmbunătățirea condițiilor pentru utilizarea modurilor nemotorizate de transport

- amenajarea de spații verzi de calitate

- crearea de zone moderne de promenadă și agrement, respectiv „shared space”, piste velo, zone pietonale - inclusiv construcția unui nou pod pietonal și velo.

În plus, investiția cuprinde și:

- iluminat public modern și eficient energetic

- mobilier urban adecvat

- stații de încărcare pentru (auto)vehicule electrice. 

Valoare contract execuție lucrări: 116.529.465 lei cu TVA.

Executant: Asocierea ACI Cluj S.A. - Socot S.A. - Simacek Facility Services Ro S.R.L. 

Finanțare: Programul Operațional Regional 2014-2020. Axa prioritară 4 - Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Obiectiv specific 4.1. Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Cum arată platoul Sălii Sporturilor, la început de an? Se montează plăcile de granit - FOTO

FOTO. Încă o pasarelă peste Someș, finalizată! Constructorul „turează motoarele” în Parcul Feroviarilor și Armătura

Ultimele Stiri
abonare newsletter