Administrație

Lucrările la malurile Someșului, mai scumpe!

Revitalizarea malurilor Someșului continuă ... pe bani mai mulți! În nenumărate rânduri, clujenii au atras atenția față de betonarea excesivă a malurilor Someșului

 

Lucrările de modernizare a malurilor Someșului vor fi mai scumpe de mâine. Consilierii locali vor aproba actualizarea indicatorilor tehnico-economici pentru acest obiectiv de investiții.


Proiectul „Revitalizarea culoarului de mobilitate aferent Someșului, modernizarea și extinderea infrastructurii pietonale și ciclistice pe malurile râului, zona I”, derulat din fonduri europene, va costa peste 31 milioane de euro față de 25 de milioane de euro aprobați inițial.

Potrivit proiectului de hotărâre, valoarea totală a investiției va fi de 151.963.498 lei TVA inclus, iar durata de proiectare și execuție a lucrărilor este de 24 de luni.


În 2018, au fost aprobați indicatorii tehnico-economici în cuantum de 123.696.371 lei TVA inclus. Un an mai târziu a fost semnat contractul de execuție (septembrie 2019) cu Asocierea ACI Cluj, Socot SA și Simacek Facility Services Ro SRL.

„În etapa de execuție a lucrărilor au survenit situații în care a fost necesară emiterea unor dispoziții privind optimizarea și îmbunătățirea parametrilor proiectului”, transmite municipalitatea.


Ce rezultate așteaptă Primăria Cluj-Napoca după finalizarea proiectului?

Scăderea anuală estimată a gazelor cu efect de seră
Creșterea numărului de bicicliști care utilizează pistele/traseele de biciclete
Creșterea numărului de pietoni care utilizează trasee/zonele pietonale/semi pietonale


Zona are o suprafață de aproximativ 156.500 metri pătrați și cuprinde malurile intravilane ale Someșului în zona străzilor Paul Ioan, 1 Decembrie 1918, Plopilor, Gavril Muzicescu, Sigismund Toduță, Splaiul Independenței, Mamaia, Dragalina precum și în zona parcurilor Rozelor și Iuliu Hațieganu.

„Proiectul vizează extinderea și modernizarea rețelei de alei pietonale și velo, trotuare, precum și a spațiilor publice: plantanții de aliniament, zone verzi, dotări de agrement, locuri de joacă, mobilier urban, iluminat public, rețele wi-fi. De asemenea, este prevăzută remodelarea malurilor propriu-zise ale râului în vederea îmbunătățirii accesibilității acestuia. Aceste măsuri includ realizarea unui pod pietonal în zona Parcul Rozelor – Grigorescu. Lucrări ce sunt efectuate: borduri, moblier, sistem de iluminat, indicatoare, demolări suprafețe pietonale existente, alei realizate din beton, trotuare realizate din granit, carosabil cu plăci din granit, benzi pentru biciclete, borduri din granit, plantare arbori, bănci, parcări biciclete, cișmele apă, stații de încărcare pentru biciclete și trotinete electrice, stații de încărcare autoturisme electrice”, transmit reprezentanții Primăriei.


Reamintim că, în nenumărate rânduri, clujenii au atras atenția față de betonarea excesivă a malurilor Someșului sau a parcului din spatele Teatrului Național, fără succes însă. Primarul Emil Boc susține că în ceea ce privește aceste proiecte „merge pe mâna specialiștilor”.

CITEȘTE ȘI:

Curățenie pe malurile Someșului, în Florești. Amenzi de peste 15.000 de lei, într-o singură zi!

Cât de „verde” va deveni Cluj-Napoca până în 2030? Investiții în parcuri, malurile Someșului și proiecte care să diminueze poluarea din oraș

Lucrările la malurile Someșului, în avans față de graficul asumat. Un nou pod prinde contur, urmează modernizarea platoului Sălii Sporturilor

Ultimele Stiri
abonare newsletter