Administrație

Se majorează tarifele de salubrizare. Prețuri mai mari pentru operarea Centrului de Deșeuri

Noi tarife de salubrizare pentru clujeni. Firma care operează Centrul de Deșeuri a cerut modificarea tarifelor pentru operartea Centrului de Management Integrat al Deșeurilor (CMID).

CMID Cluj. Sursă foto Facebook Consiliul Județean Cluj CMID Cluj. Sursă foto Facebook Consiliul Județean Cluj

 

Consiliul Județean Cluj va aproba noi tarife de salubrizare decât cele prevăzute în contractul initial de concesiune pentru operarea Centrului de Management Integrat al Deşeurilor Cluj-Napoca.


Anul trecut, în decembrie, Supercom SA a solicitat Consiliului Județean modificarea tarifelor din cadrul contractului de delegare prin concesionare a gestiunii serviciului public de operare a Centrului de Deșeuri (CMID). 

Ce spune Consiliul Județean?

„La fundamentarea 


tarifului de depozitare nu va fi luată în calcul Contribuția pentru Economie Circulară (CEC) în valoare de 80 lei/tonă de deșeu eliminat prin depozitare; 

tarifului de sortare a deșeurilor nu vor fi luate în calcul cheltuielile cu depozitarea rezidurilor rezultate din activitatea de sortare, și nici cheltuielile cu Contribuția pentru Economie Circulară (CEC) în valoare de 80lei/tonă de deșeu eliminat prin depozitare. Totodată nu se vor include nici veniturile obținute prin valorificarea deșeurilor reciclabile; 


tarifului de tratare mecano-biologică a deșeurilor nu vor fi luate în calcul cheltuielile cu depozitarea rezidurilor rezultate din activitatea de tratarea mecano-biologică a deșeurilor, și nici cheltuielile cu Contribuția pentru Economie Circulară (CEC) în valoare de 80 lei/tonă de deșeu eliminat prin depozitare. Totodată nu se vor include nici veniturile obținute prin valorificarea deșeurilor tratate

Ca urmare a analizării solicitării de modificare a tarifelor transmisă de operator raportat la oferta inițială a acestuia, a veniturilor estimate prin ofertă a fi obținute din valorificarea deșeurilor și a principiilor care au stat la baza întocmirii ei, coroborat cu noile prevederi legale, au rezultat următoarele tarife de depozitare, sortare și tratare mecano-biologică a deșeurilor”, arată Consiliul Județean Cluj.


Noile tarife:

  • Tarif preluare deșeuri municipale reziduale în vederea depozitării 

Tarif din contractul de concesiune: 168,29 lei/tonă fără TVA (fără cheltuieli cu CEC)
Tarif propus de Supercom: 237,84 lei/to fără TVA (fără cheltuieli cu CEC)
Tarif propus spre aprobare de Consiliul Județean: 172,79 lei/to fără TVA

  • Tarif preluare deșeuri reciclabile colectate separat în vederea sortării

Tarif din contractul de concesiune: 284,32 lei/to fără TVA (fără cheltuieli cu CEC și eliminarea prin depozitare a rezidurilor și fără veniturile din valorificarea deșeurilor)
Tarif propus de Supercom: 495,62 lei/to fără TVA
Tarif propus spre aprobare de Consiliul Județean: 310,95 lei/to fără TVA (fără cheltuieli cu CEC și eliminarea prin depozitare a rezidurilor și fără  veniturile din valorificarea deșeurilor)


  • Tarif preluare deşeuri amestecate în vederea tratării în TMB

Tarif din contractul de concesiune: 116,04 lei/to fără TVA (fără cheltuieli cu CEC și eliminarea prin depozitare a rezidurilor și fără veniturile din valorificarea deșeurilor)
Tarif propus de Supercom: 180,97 lei/tonă
Tarif propus spre aprobare de Consiliul Județean: 133,45 lei/to fără TVA (fără cheltuieli cu CEC și eliminarea prin depozitare a rezidurilor și fără veniturile din valorificarea deșeurilor)

„Tarifele serviciului public de operare a Centrului de Management Integrat al Deșeurilor Cluj-Napoca au fost stabilite la nivel maximal și aprobate prin hotărâre de Consiliul Județean Cluj privind fundamentarea deciziei de delegare a gestiunii serviciului de operare a Centrului de Management Integrat al Deșeurilor Cluj  în cadrul Proiectului «Fazarea Proiectului Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în Judeţul Cluj»”, arată conducerea CJ Cluj.

Potrivit acesteia, „modificarea tarifelor va avea impact asupra tarifului de sortare și asupra tarifului de tratare mecano-biologică și anume tariful de facturare aprobat va fi un tarif va fi mic decât tariful aprobat deoarece nu va mai include veniturile obținute prin valorificarea deșeurilor. Ca o consecință a celor menționate anterior tarifele plătite de către populație pentru colectarea deșeurilor vor suferi și ele modificări la rândul lor”.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

12 mil. lei pentru ecologizarea rampei de la Pata Rât. Deșeurile vor fi tratate și diminuate înainte de a fi transferate la CMID

Statul reia investiția în centrele de deșeuri, cu bani din PNRR. Consiliul Județean Cluj s-a chinuit un deceniu să inaugureze CMID

CJ Cluj cere consultanță juridică pentru recuperarea prejudiciului cauzat de Atzwanger la CMID

Ultimele Stiri
abonare newsletter