Administrație

În 2023, Clujul dă startul proiectelor de regenerare urbană de peste 12 milioane de lei

În acest an Clujul inițiază o serie de proiecte dedicate regenerării urbane, precum realizarea studiilor necesare pentru Podul Fabricii de Zahăr sau dezvoltarea mobilității urbane în zona Observator, și care însumează 12,2 milioane de lei.

Proiecte de regenerare urbană a municipiului Cluj-Napoca/captură foto: Municipiul Cluj-Napoca Facebook.com Proiecte de regenerare urbană a municipiului Cluj-Napoca/captură foto: Municipiul Cluj-Napoca Facebook.com

 

 


Bugetul local al municipiului Cluj-Napoca pentru anul 2023 este de aproape 619 milioane de euro, sumă ce include și alocările necesare derulării investiției pentru metrou. 

 


În cadrul ședinței de prezentare a bugetului Clujului din acest an, edilul Emil Boc a prezentat o serie de proiecte ce vor debuta în 2023 și prin care urmează să crească mobilitatea urbană, linia pistelor de biciclete, dar și proiecte prin care crește gradul de colectare selectivă a deșeurilor. 

Nouă proiecte și programe inițiate în 2023

Startul pentru noile proiecte este dat în acest an. 


Acestea vizează mai multe segmente de dezvoltare, precum educația, regenerarea urbană, mobilitatea, creșterea performanței energetice a clădirilor, creșterea gradului de colectare selectivă a gunoaielor, derularea programului „Rabla” și altele. 

Educație


  • Concurs de soluții pentru modernizarea Colegiului Național „Gheorghe Șincai” (studii) – 350.000 lei

Regenerare urbană

CITEȘTE ȘI: 
Clujul realizează 21 de proiecte în acest an și dă startul pentru alte investiții care se vor încheia în 2024

Concursul vizează identificarea celor mai bune soluții pentru mobilitatea urbană din cartierul Zorilor, precum și a conectivității cu străzile Hașdeu și Mărginașă, inclusiv posibilitatea de introducere a transportului public și a pistelor de bicicletă.


  • Piste de biciclete: str. Sfântul Ioan, Calea Turzii, str. Observatorului – 5.060.000 lei
  • Sistem de bike sharing electric (studii) – 100.000 lei.
  • Capela Cimitirului Crișan (studii) – 100.000 lei.
  • Podul Fabricii de Zahăr (studii) – 330.000 lei
Proiecte inițiate de municipiul Cluj-Napoca în 2023/foto: monitorulcj.ro
  • Reducerea cu 50% la plata impozitului/taxei pentru clădirile noi sau reabilitate, cu destinația de locuință, pentru care proprietarii execută pe cheltuială proprie lucrări pentru creșterea performanței energetice, prin instalarea de sisteme de producere a energiei electrice din surse regenerabile. 
  • Programul „Rabla” pentru autoturisme – 6 milioane de lei pentru 10 mii de autoturisme. Proiectul de hotărâre pentru ședința Consiliului Local se află în pregătire. 

„În parteneriat cu ministerul Mediului, avem bani prevăzuți în buget pentru 10 mii de autoturisme anul acesta”, a declarat primarul Emil Boc în ședința de prezentare a bugetului municipiului Cluj-Napoca pentru 2023. 

Proiectul Programului „Rabla” urmează să fie discutat, luni, în cadrul Asociației Municipiilor din România (AMR), unde urmează să participe primarul Emil Boc și ministrul Mediului Tanczos Barna. 

„Vom discuta pașii, pe calendar, pentru implementarea proiectului. 

Ministerul Mediului va realiza o platformă națională, unde fiecare cetățean care dorește să se înscrie, o va putea face”, a explicat edilul Emil Boc. 

  • Programul Concurs între asociațiile de proprietari, inclusiv cu privire la componenta de colectare selectivă a deșeurilor. 

„Un program care nu este complet nou, este reluat, în anii anteriori aveam concursuri între asociațiile de proprietari. Pandemia a oprit acest program, iar obiectivul este să-l reluăm, cu accent masiv pe colectarea selectivă a deșeurilor. 

Păstrăm componenta de modernizare a spațiilor din preajma blocurilor, a spațiilor verzi, a locurilor de joacă, dar cu accent major pe punctul gospodăresc și colectare selectivă. 

Asociațiile de proprietari care vor fi cele mai motivate și cu rezultatele cele mai bune, inclusiv pe colectare selectivă, vor primi premii de la Primărie”, a declarat edilul Emil Boc, miercuri, în ședința de prezentare a bugetului municipiului Cluj-Napoca 2023. 

Zeci de proiecte din Cluj-Napoca vor fi încheiate în acest an, potrivit asigurărilor oferite de Primărie. 

În același timp, în 2023 administrația locală dă startul pentru alte proiecte de investiții: unele vor fi realizate până în 2024, iar alte proiecte vor fi încheiate în anii următori. 

CITEȘTE ȘI:

Buget Cluj-Napoca 2023. Ce va face Primăria cu 619 mil. euro? 132 mil. merg pe proiectul metroului

Clujul realizează 21 de proiecte în acest an și dă startul pentru alte investiții care se vor încheia în 2024

Cartierul Zorilor s-ar putea schimba radical! Se caută soluții pentru introducerea autobuzelor de pe străzile Dima și Pasteur spre centru

Bike Sharing pentru biciclete electrice, din 2023. Noul sistem va deservi toate zonele orașului

Ultimele Stiri
abonare newsletter