Actualitate

Au fost aprobate proiectele prin care Primăria Cluj-Napoca oferă sprijin financiar pentru Ucraina. Emil Boc: „Suntem consternați de atrocitățile de acolo”

Orașele Solotvino și Novovolynsk din Ucraina vor primi un sprijin financiar de 225.000 de lei din bugetul municipiului Cluj-Napoca și cel al orașului Dijon din Franța.

Locuitorii din două orașe din Ucraina vor primi sprijin financiar din Cluj-Napoca. Foto: depositphotos.com. Locuitorii din două orașe din Ucraina vor primi sprijin financiar din Cluj-Napoca. Foto: depositphotos.com.

 

 


Proiectele de hotărâre care prevăd acest sprijin financiar au fost aprobate astăzi, 4 aprilie, în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local Cluj-Napoca, în unanimitate, cu 26 de voturi ale consilierilor locali clujeni.

 


Conform proiectelor, 75 000 de lei sunt asigurați din fondul de rezervă bugetară a municipiului Cluj-Napoca și 150 000 lei bugetul orașului Dijon din Franța.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News


Din această sumă vor fi asigurate alimente ori alte produse de necesitate pentru persoanele rămase în cele două orașe din Ucraina și care sunt afectate de război. Produsele vor fi achiziționate și ulterior trimise în Ucraina.

Ce produse vor fi achiziționate din bani?

Conform rapoartelor celor două orașe, este nevoie de ajutor pentru procurarea de medicamente, veste antiglonț, căști de protecție, saci de dormit, pampers pentru copii, lapte praf, zahăr, orez, făină, săpun ori alte produse de necesitate în condiții de război.


De asemenea, Primăria Cluj-Napoca oferă sprijin pentru localitățile Chișinău, Ungheni și Cahul din Republica Moldova, în total, pentru acestea și Ucraina fiind alocată suma de 175.000 de euro. Din cei 175.000 de euro, 60.000 de euro provin de la orașul Dijon din Franța.

Refugiații ucraineni care se află în tranzit în Cluj-Napoca beneficiază de o masă caldă și se pot odihni în centrul amenajat în incinta gării.


„Cu toții suntem consternați de atrocitățile și genocidul care au avut loc în Ucraina. Am crezut că acele scene vor aparține doar trecutului și niciodată nu vom mai avea nefericita ocazie să mai vedem asemenea lucruri. Se pare că toate dictaturile se aseamănă indiferent de orizontul de timp. Ne-am exprimat și ne exprimăm în continuare solidaritatea pe toate planurile cu cei care apără valorile democrației și astăzi avem pe ordinea de zi aceste proiecte pe care vreau să le cunoașteți, și anume de ajutorare a trei localități din Moldova. Am răspuns de asemenea pozitiv la solicitările celor două orașe din Ucraina pentru produsele pe care ni le-au solicitat, astfel încât să depășească această perioadă grea”, a declarat primarul Emil Boc, la începutul ședinței forului administrativ.

Măsuri luate de Guvern pentru sprijinul ucrainenilor

În ceea ce privește măsurile luate la nivel național în vederea sprijinirii ucrainenilor, Guvernul României oferă următoarele:

  • 20 lei/persoană/zi pentru alocația de hrană
  • 50 lei/persoană/zi pentru refugiații din spațiile statului
  • 100 lei/persoană/zi pentru cei din alte spații

Refugiații beneficiază totodată de asistență medicală și tratament în cazul situațiilor urgente.

Sursă foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Doi pensionari din Ucraina au parcurs 1.500 de kilometri pentru a se refugia la Cluj

Noi locații de cazare pentru refugiații ucraineni în Cluj-Napoca și alte localități din județ

abonare newsletter