Actualitate

Curtea de Apel Alba Iulia se va pronunţa în 4 martie în dosarul Danileţ-CSM

Curtea de Apel Alba Iulia se va pronunța la finalul săptămânii în cazul lui Cristi Danileț, cel care a fost exclus din maigstratură.

Curtea de Apel Alba Iulia se va pronunţa în 4 martie în dosarul Danileţ-CSM Curtea de Apel Alba Iulia se va pronunţa în 4 martie în dosarul Danileţ-CSM

 

Curtea de Apel (CA) Alba Iulia se va pronunţa vineri asupra cererii depuse de judecătorul Cristi Danileţ în care acesta solicită suspendarea deciziei Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) prin care a fost, în 14 decembrie 2021, suspendat până la judecarea pe fond a deciziei din 13 decembrie 2021 privind excluderea sa din magistratură.


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News



Pe rolul CA Alba Iulia - Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal s-a aflat luni judecarea cauzei care îl are ca reclamant pe Cristi Danileţ, iar ca pârât CSM, având ca obiect suspendarea executării actului administrativ din 14 decembrie.

Cristi Danileţ şi-a susţinut cauza în faţa instanţei, depunând, totodată, şi o serie de documente. Pronunţarea a fost amânată pentru data de 4 martie.

Dosarul a fost înregistrat pe rolul CA Alba Iulia ca urmare a unei decizii de strămutare pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Pe 13 decembrie 2021, Secţia pentru judecători în materie disciplinară a CSM a decis excluderea din magistratură a judecătorului Cristi Danileţ, de la Tribunalul Cluj, pentru manifestări pe care le-ar fi avut pe mai multe reţele de socializare. Danileţ susţine că excluderea sa din magistratură a fost decisă de CSM pentru două filmuleţe publicate pe Tik Tok, care nu au legătură cu Justiţia şi profesia de magistrat, ci se referă la viaţa privată.

În 14 decembrie, CSM a adoptat o hotărâre privind suspendarea judecătorului până la finalizarea dosarului privind excluderea lui Danileţ. Judecătorul a solicitat suspendarea, până la pronunţarea instanţei de fond, a executării acestei decizii din 14 decembrie.

Până la strămutarea dosarului la Alba Iulia, au existat două decizii ale instanţei supreme şi două ale Curţii de Apel Cluj prin care magistraţii au susţinut că nu au competenţa să judece cererea lui Danileţ privind suspendarea deciziei CSM.

Un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, în 7 februarie, pentru a doua oară, că nu este de competenţa acestei instanţe să judece cererea depusă de judecătorul Cristi Danileţ. „Declină competenţa de soluţionare a cererii formulate de reclamantul Danileţ Cristi Vasilică, în contradictoriu cu pârâtul Consiliul Superior al Magistraturii, prin care se solicită suspendarea, până la pronunţarea instanţei de fond, a executării hotărârii nr. 1537 din 14 decembrie 2021, adoptate de CSM - Secţia pentru judecători, în favoarea Curţii de Apel Cluj - Secţia a III-a contencios administrativ şi fiscal”, se arăta în decizia instanţei supreme.

ICCJ mai luase o decizie identică pe 31 ianuarie, după ce Curtea de Apel Cluj a refuzat în două rânduri, pe 30 decembrie 2021 şi 19 ianuarie 2022, să judece această speţă, invocând acelaşi motiv - nu are competenţa materială

CITEȘTE ȘI:

Judecătorul Cristi Danileț, premiat de Grupul pentru Dialog Social

Cristi Danileț a dat în judecată statul român la CEDO, după ce a fost sancționat pentru postări pe Facebook din 2019

Ultimele Stiri
abonare newsletter