Social

Judecătorul Cristi Danileț, premiat de Grupul pentru Dialog Social

Grupul pentru Dialog Social (GDS) a decis să îl premieze pe judecătorul Cristi Danileț pentru meritele sale esențiale în configurarea democratică a spațiului public.

Judecătorul Cristi Danileț, premiat de Grupul pentru Dialog Social Judecătorul Cristi Danileț, premiat de Grupul pentru Dialog Social

 

 


În fiecare an, Grupul pentru Dialog Social acordă un premiu pentru personalitatea anului anterior. Până acum, au fost premiați, printre alții: Doina Cornea, Andrei Pleșu, Mihai Șora, Monica Macovei, Cristian Pârvulescu, Daniel Morar, Vladimir Tismăneanu, Codruța Kovesi, Dan Tăpălagă, Emilia Șercan, Augustin Lazăr, Maia Sandu.

 


Pentru anul 2021, GDS a decis să premieze două personalități. Este vorba despre judecătorul Cristi Danileț, căruia îi acordă Premiul GDS pentru toate meritele sale esențiale în configurarea democratică a spațiului public, și de Voicu Rădescu, fondatorul teatrului independent în România, căruia îi conferă Premiul „In memoriam”, scrie Presshub.

„E o onoare deosebită care mi se face. și pentru care nu sunt deloc nici pregătit, nici obișnuit. Eu sunt un om de principiu și am pus principiile înaintea confortului personal tot timpul, cu orice risc. Dar, până la urmă, e o recunoaștere publică a activităților mele civice – pentru apărarea independenței justiției și pentru promovarea educației juridice în rândul elevilor – și cred că aceasta este contribuția mea onestă, de-a lungul unei cariere de 23 de ani, la îmbunătățirea imaginii justiției”, a scris joi seara, pe Facebook, judecătorul Cristi Danileț.


A contat enorm și decisiv în spațiul public. Unul dintre considerentele care au stat la baza premierii lui Cristi Danileț au fost că, cel puțin de la marile proteste civice din 2017 pentru statul de drept și pentru independența justiției în România, judecătorul a devenit o voce esențială a spațiului nostru public.

„Respectându-și întotdeauna statutul de judecător care, prin fișa postului, trebuie să se țină departe de implicarea politică, domnul Danileț și-a formulat fiecare intervenție astfel încât să fie limpede că el militează în favoarea statului de drept și pentru independența magistraților. A cerut, altfel spus, ca magistrații să fie liberi de presiune politică – și s-a comportat el însuși ca un judecător liber.


Citește mai mult pe Presshub.ro.

CITEȘTE ȘI:

Cristi Danileț a dat în judecată statul român la CEDO, după ce a fost sancționat pentru postări pe Facebook din 2019

abonare newsletter