Actualitate

Vești bune pentru șoferi! CNAIR anunță deschiderea unui nou sector din A3

Un nou sector din Autostrada Transilvania va fi deschis circulației până la finalul anului 2021 și va facilita traficul pe ruta  Târgu Mureș – Ungheni.

Bucata de Autostrada Ungheni - Târgu Mureș va fi deschisă în 2021 Bucata de Autostrada Ungheni - Târgu Mureș va fi deschisă în 2021

 

Autoritățile se pregătesc să deschidă 4,5 kilometri de autostradă, plus alți 4,7 kilometri de drum de legătură cu două bemzi. Astfel, conexiunea  Cluj-Napoca – Mureș va fi și mai ușoară pentru șoferi.


„După ce am verificat lucrările pot spune că circulația pe tronsonul Târgu Mureș – Ungheni al A3 poate fi deschisă până la sfârșitul anului. Trebuia să mă asigur însă că sunt finalizate toate lucrările necesare deplasării în siguranță pe acest sector de autostradă. Vreau să remarc faptul că proiectul se finalizează înaintea termenului contractual și se înscrie în buget. În opinia mea unul dintre motive este și acela că acest contract a fost unul doar de execuție, fără să includă și proiectarea. Astfel constructorul a putut înainta rapid fără să întâmpine greutăți. Se pare că aceasta este modelul de succes și de aceea ne-am propus să folosim același tipar și pentru alte proiecte. De exemplu pentru A7 - Autostrada Moldova folosim deja același tipar. În ceea ce privește sectorul de drum de mare viteză, Târgu Mureș -Ungheni, pe care l-am verificat astăzi trebuie să reamintesc că acesta are o lungime totală de 9 kilometri, din care 4,5 la profil de autostradă şi 4,7 drum de legătură cu două benzi pe sens”, a declarat Cristian Pistol, directorul general CNAIR.

Clujenii vor putea ajunge la Târgu Mureș într-o oră și 30 de minute după deschiderea porțiunii Târgu Mureș – Ungheni, dar traficul s-ar putea fluidiza și mai mult în momentul în care va fi finalizat și lotul Chețani – Câmpia Turzii. Din păcate, acest lot are mari probleme și este greu de crezu că va fi terminat mai repede de 2023.


„Odată cu deschiderea circulației, municipiul Târgu Mureș va avea asigurată în mare parte o legătură rutieră modernă cu Câmpia Turzii, Cluj Napoca, Sebeș și Alba Iulia. Spun, în mare parte, deoarece deocamdată nu este finalizat lotul Chețani – Câmpia Turzii. Dar în condițiile în care, tot până la sfârșitul anului, lotul 2 al autostrăzii A10, Sebeș – Turda va fi deschis pentru circulația rutieră drumul de la Târgu Mureș până la Alba Iulia se va desfășura în condiții de siguranță mult mai mari și în timpi mult mai scurți. Dacă privim mai în ansamblu, observăm că municipiul Târgu Mureș va avea o conexiune mult mai eficientă cu granița de vest a României prin vama Nădlac, chiar dacă deocamdată lipsesc cei 9 km pe A1, în zona Margina – Holdea unde urmează să fie construite tuneluri. Ca informație de contex, vă pot spune că în acest moment contractul pentru proiectarea și execuția tunelurilor din această zonă se află în licitație.”, a mai adăugat Pistol.

 

CITEȘTE ȘI:

Autostrada Sebeș-Turda, inaugurată de 1 decembrie. Ministerul Transporturilor: „E clar că va fi dată în trafic anul acesta”

Legătura Clujului la Autostrada Transilvania, gata abia în 2024! Care e CALENDARUL proiectului?

abonare newsletter