Actualitate

Legătura Clujului la Autostrada Transilvania, gata abia în 2024! Care e CALENDARUL proiectului?

Drumul expres care va lega DN1 de Autostrada Transilvania, în zona Tureni, va fi dat în exploatare abia în toamna anului 2024, potrivit Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

 

 


Darea în exploatare a drumului de legătură dintre A3 Autostrada Transilvania și DN1, în zona Tureni, este programată pentru luna septembrie a anului 2024, potrivit deputatului USR-PLUS Viorel Băltărețu.

 


Parlamentarul a prezentat calendarul de implementare a proiectului, obținut în urma unei interpelări adresate CNAIR. Studiul de impact asupra mediului ar urma să fie demarat în 30 octombrie, iar acordul de mediu ar trebui emis în prima lună a anului viitor.

„În urma interpelării adresate CNAIR, am primit detalierea calendarului de implementare a proiectului A3 - Tureni.


- decembrie 2021: avizarea studiului de fezabilitate la CNAIR
- ianuarie 2022: obținerea acordului de mediu, în paralel cu avizarea studiului de fezabilitate la Ministerul Transporturilor
- iulie 2022: obținerea autorizației de construcție
- martie 2023: semnarea contractului de execuție
- septembrie 2024: darea în exploatare”, a transmis deputatul Viorel Băltărețu.

Aviz de mediu în regim de urgență

În iulie, Asociația Pro Infrastructură avertiza că Ministerul Mediului ar urma să ceară un studiu de un an pentru observarea faunei pe terenurile agricole vizate de proiectul drumului expres ce va lega DN1 de Autostrada Transilvania, prin Mărtinești. Ulteriori, deputatul USR de Cluj Viorel Băltărețu a anunțat, în luna august, că a avut o întâlnire la CNAIR, unde a discutat despre situația drumului ce va lega municipiul Cluj-Napoca de Autostradă.


„Birocrația din agențiile statului - de media, arheologie - e o frână în dezvoltarea infrastructurii. Sigur, e necesară expertiza specialiștilor din aceste agenții. Am aflat, însă, în mod concret în proiectele județene în care mă implic, că precauțiile pe care și le iau acestea sunt maxime. Această dorință de a fi acoperiți și lipsa de analiză în ansamblu a proiectelor au ca efecte timp și costuri foarte mari. Mai grav, înseamnă de multe ori, proiecte blocate sau amânate cu ani buni.

De exemplu: punctele de vedere diferite dintre proiectanți și Agenția Națională de Protecția Mediului în cazul DX A3 Tureni ar fi putut duce la întârzieri de până la 1 an”, a transmis deputatul.


Parlamentarul a discutat cu reprezentanții Direcției Regionale de Drumuri și Poduri, ai Agenţiei de Protecţia Mediului (APM) şi proiectanţi, solicitând emiterea avizului de mediu pentru lucrare în regim de urgenţă.

„Într-o nouă întâlnire la Cluj cu DRDP, APM și proiectanți, am reușit să clarificăm de ce are nevoie APM pentru a emite aviz de mediu în regim de urgență, pentru deblocarea proiectului DX A3 Tureni. Sunt optimist că, prin aducerea tuturor la masa discuțiilor, ne apropiem în mod real de finalul acestei etape de avizare”, a conchis Băltărețu.

Investiție de 55,3 milioane de euro pentru drumul de 5,3 kilometri

Sectorul de drum propus, între localitățile Turda și Mărtinești, va avea o lungime estimată de 5,3 km și va cuprinde două benzi de circulație pe un sens. Costul estimat al investiției gestionate de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere este de 55,33 milioane de euro, finanțarea fiind asigurată, în principal, din fonduri europene.

Viitorul tronson de drum Turda-Mărtinești este parte a drumului expres Turda - Halmeu (Someș Expres), proiect de infrastructură prevăzut în Master Planul General de Transport al României 2014-2030 și prin intermediul căruia se va realiza conexiunea la Rețeaua Trans - Europeană de Transport (TEN-T). Someș Expres va avea o lungime totală de peste 320 de km și va interconecta cele mai importante municipii din zona de Nord-Vest a României: Cluj-Napoca, Bistrița, Satu Mare, Baia Mare.

Drumul expres NU e inclus în PNRR

Primarul Emil Boc a anunțat în iunie că se lucrează cu Ministerul Transporturilor pentru finanțarea drumului de legătură a Clujului la Autostrada Transilvania prin alte fonduri decât cele obținute de România prin PNRR.

„Am o veste bună. Prin susținerea ministrului Transporturilor, Cătălin Drulă și a prim-ministrului Florin Cîțu găsim o sursă de finanțare mai rapidă decât PNRR sau fondurile europene pentru a realiza cei 6-7 kilometri care să conecteze Clujul la autostradă și să scăpăm de aglomerația din Baciu, de pe Bulevardul Muncii, care astăzi transferă tot traficul greu care vine dinspre Turda, București și am găsit înțelegere, iar veștile sunt bune în această direcție, că vom găsi înțelegere pentru a grăbi lucrurile”, a declarat primarul Emil Boc, în ședința consiliului local de miercuri, 16 iunie.

Reamintim, Consiliul Județean Cluj a emis la începutul anului certificatul de urbanism pentru construirea Drumului Expres ce va face conexiunea între Autostrada A3 și DN1.

„Este un proiect extrem de util pentru întreg județul, ce va asigura conectarea la cele mai eficiente rute de transport, va scurta durata multor deplasări și va contribui la reducerea numărului de autovehicule aflate în tranzit prin Cluj-Napoca, Turda și numeroase alte localități clujene”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

Investiția urmărește realizarea unei căi de comunicații rapide, care să degreveze traficul greu de pe teritoriul municipiului Turda. În acest fel, pe lângă îmbunătățirea calității mediului ca urmare a reducerii emisiilor de noxe, proiectul urmărește să scurteze timpii de parcurs între municipiul Cluj-Napoca, atât spre autostrada A10 Sebeș-Turda și, ulterior, spre A1 (București, Nădlac), cât și înspre autostrada A3 (Turda, Câmpia Turzii, Târgu-Mureș, Brașov).

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter