Actualitate

Zi liberă după vaccin! De ce ai nevoie pentru a o obține? Legea, publicată în Monitorul Oficial

Legea care prevede acordarea unei zile libere de la serviciu după fiecare doză de vaccin efectuată a fost publicată în Monitorul Oficial, luni seara.

 

 


„Persoanele care se vaccinează împotriva COVID-19 beneficiază, la cerere, de următoarele drepturi: câte o zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul angajaţilor din sistemul public şi privat, câte o zi de scutire pentru frecventarea cursurilor, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul elevilor şi studenţilor, câte o zi de permisie, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul cadrelor militare în activitate şi a soldaţilor şi gradaţilor profesionişti”, se arată în proiectul de lege.

 


Potrivit textului, drepturile persoanelor prevăzute la articolul de mai sus se acordă pe baza adeverinţei de vaccinare eliberată potrivit legii.

„Beneficiază de aceste drepturi şi unul dintre părinţi sau reprezentantul legal al copilului cu vârsta de până la 18 ani, precum şi al persoanei cu dizabilităţi cu vârsta de până la 26 de ani, în ziua vaccinării copilului, respectiv a persoanei cu dizabilităţi”, se mai arată în proiect.


Legea nu se aplică în toate cazurile

Aceste dispoziţii legale nu se aplică în situaţia în care persoanele sunt vaccinate la locul de muncă prin grija angajatorului.

„Pentru a nu afecta semnificativ activitatea angajatorului, angajaţii au obligaţia de a informa angajatorul cu privire la opţiunile de programare ale zilelor libere pe care urmează să le solicite în temeiul prezentului articol, în vederea asigurării în condiţii optime a funcţionării activităţii acestuia”, arată textul.


Proiectul de lege a fost respins inițial de Senat. Propunerea legislativă a venit din partea deputatului USR PLUS, Radu Molnar. Clujeanul a susținut că mulți oameni se programează și în alte localități pentru a se vaccina, prin urmare pierd o zi din concediu.

Ultimele Stiri
abonare newsletter