Actualitate

ROMÂNIA, ȚARĂ PENTRU PROȘTI ȘI FRAIERI! Un judecător a trimis la închisoare CU EXECUTARE un MORT. Omul tăiase TREI copaci pentru a-și încălzi MAMA BOLNAVĂ!

Un mort a fost condamnat la închisoare cu executare pentru că a tăiat trei copaci din pădure pentru foc. Cică a fost „indolent” și nu a plătit din banii pentru îngrijirea mamei 4.100 de lei. Oare cât câștigă lunar judecătorul care l-a condamnat?!

 

 


Ciprian Mihali, conferențiar la Universitatea Babeș-Bolyai, scrie despre un caz cutremurător, într-o postare publicată pe Facebook cu informații preluate. El a prezentat cazul unui bărbat care tăia lemne de foc din pădure, ilegal, pentru a-și putea îngriji mama bolnavă.

 


Bărbatul a fost trimis în judecată pentru furt și a primit o amendă de 4.100 lei. Deși el câștiga 1.500 lei, sumă din care trebuia să trăiască și el și să își îngrijească mama bolnavă, statul îl condamnă la închisoare cu executare, după ce consideră că avea suficienți bani pentru a plăti amenda:

„Cetățeanul Dan Petruse taie ilegal trei copaci și-și pregătește lemne de foc pentru iarnă. Are în grijă mama grav bolnavă, așa că nu se poate lipsi de foc. E trimis în judecată pentru furt, i se impută vreo 1.700 de lei pentru arbori și o amendă penală de 2.400 de lei. Din decembrie 2019, omul primește salariu de îngrijitor al mamei bolnave - vreo 1.500 de lei.


În decembrie 2.020, maică-sa moare. În 2021, instanța decide că el, încasând cei 1.500 de lei pe lună timp de un an de zile, ar fi avut bani suficienți să plătească cei 4.100 lei datorați statului, dar a fost indolent și n-a vrut să plătească, așa că îl condamnă la închisoare cu executare”, se arată în postarea lui Ciprian Mihali.

A primit sentința după o lună după ce a murit

Bărbatul în cauză, Dan Petruse, a murit înainte de sentința cu închisoarea, dar acesta tot a fost condamnat. Toate acestea s-au întâmplat în timp ce jafurile organizate în păduri trec neobservate:


„Când vine sentința, omul murise și el de câteva luni - evident, o făcuse dinadins ca să lase statul în pagubă. Avem, deci, un judecător care a decis că un amărăștean care trăiește împreună cu mama bolnavă din 1500 de lei pe lună își poate permite să plătească statului 4100 de lei, dar nu vrea. Judecătorul ăsta are salariul lunar cât o mică avere și va avea pensie specială asemenea.

Avem jaf organizat în păduri, executat de firme proptite politic, dar fac pușcărie nemâncații care fură ca să își poată încălzi cocioabele. Până la urmă, Dan Petruse și maică-sa au lăsat statul cu buzele umflate, refugiindu-se în singurul loc unde se puteau ascunde, acolo unde răutatea și prostia semenilor lor nu-i mai poate atinge, unde nu mai au nevoie nici de hrană, nici de foc. Felicitări, Dan Petruse, ai scutit statul de cheltuielile cu încarcerarea ta, va avea din ce să îi plătească salariul domnului judecător”, mai scrie Ciprian Mihali. 


Cum a fost condamnat un om mort la închisoare

Bărbatul mort condamnat la închisoare cu executare de un an era din Apuseni, iar sentința a fost dată de Judecătoria Câmpeni din Alba. Sentința judecătorului a fost dată în data de 15 aprilie 2021, deși Dan Petruse murise de aproape o lună, pe data de 24 martie 2021, scrie adevărul.ro.

Ulterior, Biroul de Excutări Penale din Câmpeni, județul Alba, a realizat că doar în luna iunie se poate pune în executare decizia, iar în 6 iunie 2021 a fost emisă o contestație la executare. Atunci a fost constatată pedeapsa cu închisoarea stinsă.

Dan Petruse, în vârstă de 41 de ani la momentul decesului, a fost prins că a tăiat în anul 2018 doi fagi și un arbore de esență rășinoasă, fapt care a cauzat un prejudiciu total de 1.748,60 lei, potrivit sursei citate. 

Bărbatul a recunoscut și regretat ce a făcut pe parcursul urmăririi penale. El a mărturisit că a dus arborii acasă pentru a-i folosi la foc, când își îngrijea mama grav bolnavă. Atunci, Dan a primit amendă penală de 2.400 lei, fiind obligat, în plus, să plătească 1748,60 lei pentru prejudiciu.

Bărbatul nu a plătit amenda pentru că nu a avut bani, iar în luna iunie 2.020, Biroul de Executări Penale din cadrul Judecătoriei Câmpeni a sesizat instanţa ca amenda să fie înlocuită cu pedeapsa închisorii cu executare, scrie sursa citată.

Instanța: „Cu rea credinţă nu a achitat amenda penală”

Pe lângă cele întâmplat, Primăria comunei Gârda de Sus a realizat o anchetă socială în urma căreia s-a dovedit că bărbatul a avut în decembrie 2019 - decembrie 2020 doar o indemnizație de asistent personal când își îngrijea mama. Acesta era plătit lunar cu doar 1.540 lei, bani din care trăia și își întreținea mama.

Pentru neplata amenzii penale, bărbatul a fost condamnat, când era deja mort, la închisoare cu executare. Instanța a mai considerat și că Dan Petruse nu și-a plătit amenda „cu rea credință”, dar și că, în ciuda situației dificile în care se afla, avea bani suficienție pentru a-i plăti statului amenda:

„Instanţa reţine că persoana condamnată, cu rea credinţă nu a achitat amenda penală, nici măcar în parte, din probele administrate rezultând că a dispus de veniturile necesare achitării amenzii, chiar dacă în perioada ianuarie – decembrie 2020, a trecut printr-o situaţie mai dificilă, având în grijă pe mama sa, persoană cu handicap grav, care a decedat la 15.12.2020”, scrie în motivarea instanţei.

CITEȘTE ȘI:

Accidente identice, PEDEAPSĂ DIFERITĂ. Milionarul cu Jaguar, 1 an și 6 luni CU SUSPENDARE. Un taximetrist fără relații, 3 ani CU EXECUTARE!

 

abonare newsletter