Actualitate

Pasajul de pe Tăietura Turcului trebuie construit până în 2026! Tarcea: „Altfel, banii trebuie dați înapoi”

Construirea pasajului peste calea ferată, pe Tăietura Turcului, va fi finanțată prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Proiectul trebuie finalizat până în 2026.

 

 


Proiectul pentru electrificarea căii ferate Cluj-Episcopia Bihor, care prevede și construirea viitorului pasaj de pe Tăietura Turcului, va fi finanțat din bani de la Uniunea Europeană, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). 

 


Obiectivul are prevăzută suma de 1,5 miliarde de euro în PNRR, din care circa 25 de milioane de euro vor fi alocați pentru realizarea pasajului care ar descongestiona traficul din zonă. Proiectul a obținut săptămâna trecută avizul de mediu și urmează ca Compania Naţională de Căi Ferate CFR să lanseze licitația de proiectare și execuție, a declarat pentru monitorulcj.ro viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea.

„Este vorba despre un pasaj care costă aproximativ 25 de milioane de euro, care face parte din proiectul de electrificare a căii ferate Cluj – Episcopia Bihor, pentru creșterea vitezei de circulație a trenurilor pe acest tronson. Proiectul are cuprins în PNRR cu suma de 1,5 miliarde de euro și este prins și acest pasaj în proiect. Am obținut săptămâna trecută avizul de mediu, toate avizele sunt obținute. Așteptăm finalizarea studiului de fezabilitate, aprobarea acestuia și Compania Naţională de Căi Ferate la licitație și la proiectare și execuție”, a afirmat viceprimarul Dan Tarcea.


Pasajul trebuie realizat până în 2026

Pasajul ce se lasă așteptat de ani buni va trebui finalizat până în vara anului 2026, a mai arătat viceprimarul, acesta fiind termenul limită pentru investițiile suportate din PNRR. În caz contrar, CFR trebuie să înapoieze banii Uniunii Europene.

„Mi-e greu să spun (când vor începe lucrările – n.red.), dar are un orizont destul de scurt de realizare, întrucât până în 2026, această lucrare trebuie să fie gata, pentru că altfel, banii trebuie dați înapoi către Uniunea Europeană. Așadar, până în luna iunie 2026, acest proiect trebuie să fie gata”, a mai arătat Tarcea.


Exproprieri pe Tăietura Turcului pentru construirea pasajului

La începutul lunii aprilie, clujenii care locuiesc în zona respectivă și-au exprimat nemulțumirea cu privire la trecerea pasajului peste o parte dintre proprietățile private. Viceprimarul Dan Tarcea a declarat atunci că aceștia au fost înștiințați în legătură cu pasajul chiar de când au achiziționat terenul.

„Componenta de expropriere intră în proiectul din PNRR și CFR se ocupă și de această componentă. Noi am stabilit, pe baza studiilor, traseul. Este și o servitute de utilitate publică și s-a respectat, în cea mai mare măsură, servitutea”, a reiterat viceprimarul.


Viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea a explicat pentru monitorulcj.ro că oamenii vor putea contesta doar suma cu care terenurile lor vor fi expropriate, dar nu și soluția.

CITEȘTE ȘI

FOTO. Cum va arăta pasajul de pe Tăietura Turcului, care va fluidiza traficul în zonă

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter