Actualitate

Cîțu: „Soluția pentru a merge la concerte, mare sau restaurant e vaccinarea. La Cluj avem deja 30% populație vaccinată”

Singura soluție pentru a merge la concerte, la mare sau la restaurant este vaccinarea, susține premierul Florin Cîțu. Relaxarea restricțiilor va putea fi posibilă când 35% din populația activă va fi vaccinată. La Cluj avem deja 30%.

 

 


Premierul Florin Cîţu a declarat luni că singura soluţie pentru a merge la concerte, la mare sau în străinătate, dar şi pentru a avea restaurante deschise este vaccinarea anti-COVID.

 


Starea de alertă „nu a rezolvat nimic”:

„Am avut anul trecut două luni de zile economia închisă. Starea de alertă nu a rezolvat nimic, doar a amânat nişte lucruri. Anul trecut aşteptam acest vaccin, care a venit foarte rapid. Putem să revenim la normal foarte rapid. Trebuie doar să mergem să ne vaccinăm. Este singura soluţie. (...) Dacă vrem să mergem la concerte, trebuie să ne vaccinăm, dacă vrem să mergem la mare, trebuie să ne vaccinăm. Dacă vrem să mergem prin România, trebuie să ne vaccinăm. Dacă vrem să plecăm din România, trebuie să ne vaccinăm. Dacă vrem să avem restaurantele deschise, trebuie să ne vaccinăm. Teatrele, dacă vrem să fie deschise, trebuie să ne vaccinăm. Cinematografele - trebuie să ne vaccinăm. Toarte aceste lucruri depind de noi. Dacă vrem să revenim la normalitate, să fie economia deschisă, să nu mai purtăm mască, trebuie să ne vaccinăm”, a declarat Florin Cîţu la Digi24.


30% din populația din Cluj, vaccinată anti-COVID-19

Acesta a susţinut că prima etapă pentru relaxarea restricțiilor împotriva COVID-19 o reprezintă vaccinarea a cinci milioane de români, adică 35% din populația activă. La Cluj, deja s-a vaccinat anti-COVID-19 30% din populație.

„Dacă vrem să revenim la normalitate, trebuie să avem această campanie de vaccinare de succes. Cinci milioane de persoane vaccinate la 1 iunie este prima etapă în care putem să relaxăm din condiţii. (...) Asta înseamnă 35% din populaţia activă. De exemplu, la Cluj avem 30% din populaţie. La Bucureşti suntem la 20%. Vor fi şi zone unde vom avea mai multă populaţie”, a spus Cîţu.


Referitor la faptul că există o diferenţă între capacitatea de vaccinare la nivel naţional şi numărul de persoane vaccinate zilnic, acesta a afirmat că va discuta cu cei care administrează platforma de programare.

„O să vorbesc şi cu cei care se ocupă de platformă să vedem dacă este cumva o problemă pe platformă. Eu am făcut tot ce trebuie să avem vaccinuri în România. Le avem acum. Ele vin săptămânal, sunt doze de vaccin din toate tipurile. Eu cred că implicarea tuturor actorilor din economie va ajuta foarte mult această campanie de vaccinare. Până la urmă, depinde doar de noi. (...) Voi discuta să vedem ce se întâmplă cu cei care administrează platforma”, a precizat premierul.


Cluj ocupă locul 1 privind interesul la vaccinare

Cluj ocupă primul loc pe țară la interesul la vaccinarea anti-COVID-19. Peste 10% din oamenii înscriși pe listele de așteptare în România la vaccinarea anti-COVID-19 sunt clujeni. Clujenii au luat cu asalt centrele de vaccinare unde se folosește vaccinul Pfizer BioNTech, în timp ce în centrele de vaccinare cu AstraZeneca bate vântul.

33.163 persoane sunt înscrise pe listele de așteptare în județul Cluj, dintre care 32.312 vor să se vaccineze cu Pfizer, 795 cu Moderna și doar 56 cu AstraZeneca.

Interesul în vaccinul AstraZeneca a scăzut dramatic de când s-au anunțat noile efecte adverse, trombozele. Între timp, interesul în vaccinul Pfizer a crescut și mai mult, mare parte din populație alegând acest ser.

La nivel național, 227.669 de persoane așteaptă să se vaccineze cu Pfizer, 10.891 așteaptă să se vaccineze cu Moderna, iar un număr de 2.495 vor să se vaccineze cu AstraZeneca.

Ultimele Stiri
abonare newsletter