Actualitate

46,5% dintre studenți, hărțuiți sexual de profesori. Ce propuneri le fac pentru note de trecere?

Atingeri indecente, glume cu tentă sexuală și fel de fel de apelative ce nu-și au locul. Acestea sunt cel mai des întâlnite cazuri de hărțuire sexuală cu care s-au confruntat studenți și studente de la mai multe universități publice și private din țară, arată un studiu realizat de Centrul FILIA.

 

 


Răspunsurile au venit în mare parte dinspre tinerii de la Universitatea din București, dar și de la Politehnica, SNSPA, ASE, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași și Universitatea Transilvania din Brașov, conform unui material apărut în Libertatea.
 

În studiul exploratoriu al ONG-ului care luptă pentru drepturile femeilor și combaterea violenței domestice, aproximativ 386 de studenți și absolvenți au fost intervievați în legătură cu hărțuirea sexuală în facultate. Cele mai multe respondente sunt femei cu vârste între 20 și 29 de ani.


Mai mult de o treime dintre studente și absolvente spun că s-au confruntat cu situații de hărțuire sexuală în universitate, în timp ce aproape 40% apreciază că au fost martore.

46,5% dintre studenți hărțuiți de profesor

- în cele mai multe cazuri, tinerii au fost hărțuiți de profesor (46,5%) sau de alt student/ă (40,52%);
- în cele mai multe cazuri de hărțuire, agresorul este bărbat (90,67%);
- dintre persoanele care susțin că fie nu există hărțuire sexuală, fie există foarte puține cazuri, 11% spun totuși că au fost hărțuite sexual o dată și 5% de mai multe ori.


Studentele au povestit cum profesorii cereau numerele de telefon ale studentelor la secretariat pentru a le chema acasă să lucreze la licență, cum fac glume cu conotații sexuale și înjosesc fetele care nu le răspund la avansuri sau cum primesc mesaje indecente de la ei noaptea, pe rețelele sociale.

„Un profesor pe care îl admiram și respectam, mai glumeț de felul lui, m-a chemat la el în birou. Nu am suspectat nimic. Acolo m-a luat în brațe și m-a strâns și mi-a cerut să îl sărut. Am înghețat. I-am spus că nu poate vorbi serios, că eu cred că glumește. M-a ținut așa încă o vreme și apoi mi-a dat drumul.” a mărturisit o studentă pentru Libertatea.


„S-a apropiat de mine și a avut o privire pe care nu am mai văzut-o și pe care nu am știut (sau am refuzat) să o înțeleg. Mi-a pus mâna pe picior. Eu am fost uimită și nu știam dacă e real ce se întâmplă”, a declarat o altă studentă pentru publicația citată.

Hărțuirea sexuală în liceele și facultățile din România rămâne încă un subiect tabu, fiind menționată superficial în codul de etică al acestor instituții. Din 55 de universități de stat din România, 11% nu prezintă nicio mențiune cu privire la hărțuire; 44% dintre codurile de etică au menționată hărțuirea, iar în 29% dintre ele este amintită hărțuirea sexuală, dar fără o definiție clară.


Articol scris de Sarah Gherman.

Ultimele Stiri
abonare newsletter