Actualitate

90 de tone de gunoaie, ridicate de pe malurile Someșului în Florești. Câte amenzi au fost aplicate?

Nu mai puțin de 90 de tone de deșeuri au fost ridicate cu excavatorul de pe malurile Someșului în Florești, într-o campanie desfășurată la începutul anului.

 

 


Primarul Bogdan Pivariu a anunțat că 90 de tone de deșeuri au fost ridicate de pe malurile Someșului, fiind aplicate peste 20 de amenzi. 

 


Ca măsuri de prevenire a aruncării ilegale a deșeurilor pe malurile Someșului, primarul Floreștiului a anunțat că a dispus intensificarea patrulelor poliției locale în zonele de risc, amplasarea de camere de supraveghere și suplimentarea numărului containerelor din aceste zone. Edilul le promite locuitorilor Floreștiului că va face tot ceea ce îi stă în putință pentru eliminarea acestui fenomen de pe raza comunei.

La începutul acestui an, am avut o campanie de curățare a malurilor Someșului, în urma căreia am adunat peste 90 de tone de deșeuri. Am aplicat peste 20 de amenzi pentru aruncarea de deșeuri în aceste zone interzise. Încă suntem în proces de identificare a celor care au comis acte antisociale, deci nu ne oprim aici cu aplicarea acestor amenzi. Pentru a evita pe viitor acest tip de masacru pe malurile Someșului, am intensificat patrularea echipelor de poliție locală în aceste zone roșii. Vom amplasa camere de supraveghere în mai multe zone pentru a putea ține sub control acest fenomen, am suplimentat numărul de containere în aceste zone. Vă garantez că voi lua toate măsurile care îmi stau în putință pentru a eradica aceste practici în Florești”, a declarat Bogdan Pivariu, într-o conferință de presă.


Nici Clujul nu stă mai bine. Curățenie și stăvilar pentru oprirea deșeurilor

Primăria Cluj-Napoca a anunțat că s-a făcut curățenie și s-a amplasat încă un stăvilar pentru a stopa deșeurile de pe Someș, în cartierul Grigorescu, după ce activiștii de mediu au adresat mai multe sesizări autorităților.

În prima zi din an, câțiva clujeni, printre care și activiști de mediu, au luat parte la un tur ciclist și la pas pe alocuri din Cluj-Napoca până în Florești și retur, pe malul Someșului Mic. Iubitorii de natură au explorat, la invitația activiștilor de la SOS „Someșul Nostru”, o zonă mlăștinoasă între strada Lacului, Compania de Apă Someș SA și râu, cu potențial pentru un viitor parc natural urban.


După ce au urmat traseul Pod Garibaldi – Parc Rozelor – Ștrand Sun – trotuar Florești – strada Lacului – mlaștini – baraj Florești – varianta Florești – strada Donáth, participanții la tur au descoperit, din păcate, cât de plin de gunoaie este (din nou) Someșul Mic. Fostul deputat independent de Cluj Adrian Dohotaru i-a îndeamnat clujenii să „bombardeze” autoritățile cu sesizări. Instituțiile vizate - Primăria comunei Florești, Primăria municipiului Cluj-Napoca, Consiliul Județean Cluj, Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Cluj, Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa (ABAST), Compania de Apă Someș SA, dar și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Zona Metropolitană Cluj (ZMC).

Sesizările au dat roade

Asociația Someșul Nostru a anunțat că Primăria Cluj-Napoca a răspuns sesizărilor, făcând curățenie pe malurile Someșului și amplasând încă un stăvilar pentru a stopa deșeurile.

„Nu cunoaștem amplitudinea curățeniei, dar e cert că s-au făcut mici pași înainte. Miza noastră e tranzitarea Someșului la minut, la nivel metropolitan, pe o porțiune de vreo 40 de km cu piste de biciclete, alei pietonale și spații verzi fără garduri la râu, pentru ca zona să fie vizitată și astfel actele anti-sociale să fie descurajate”, au transmis activiștii de la „Someșul Nostru”.


În răspuns, primăria a arătat că, în colaborare cu Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa (ABAST) a efectuat acțiuni de igienizare a Someșului (atât în albie cât și pe maluri) în zona municipiului Cluj-Napoca și a inițiat colaborarea cu ABAST în ceea ce privește amplasarea a încă unui stăvilar pe cursul Someșului, pentru a opri deșeurile plutitoare.

CITEȘTE ȘI

Malurile Someșului, pline de gunoaie. Primar Florești: „Patru persoane vinovate au fost sancţionate”

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter