Actualitate

Curățenie și stăvilar pentru oprirea deșeurilor, pe Someș, după ce activiștii „au bombardat” primăria cu sesizări

Primăria Cluj-Napoca a anunțat că s-a făcut curățenie și s-a amplasat încă un stăvilar pentru a stopa deșeurile de pe Someș, în cartierul Grigorescu, după ce activiștii de mediu au adresat mai multe sesizări autorităților.

 

 


În prima zi din an, câțiva clujeni, printre care și activiști de mediu, au luat parte la un tur ciclist și la pas pe alocuri din Cluj-Napoca până în Florești și retur, pe malul Someșului Mic. Iubitorii de natură au explorat, la invitația activiștilor de la SOS „Someșul Nostru”, o zonă mlăștinoasă între strada Lacului, Compania de Apă Someș SA și râu, cu potențial pentru un viitor parc natural urban.

 


După ce au urmat traseul Pod Garibaldi – Parc Rozelor – Ștrand Sun – trotuar Florești – strada Lacului – mlaștini – baraj Florești – varianta Florești – strada Donáth, participanții la tur au descoperit, din păcate, cât de plin de gunoaie este (din nou) Someșul Mic. Fostul deputat independent de Cluj Adrian Dohotaru i-a îndeamnat clujenii să „bombardeze” autoritățile cu sesizări. Instituțiile vizate - Primăria comunei Florești, Primăria municipiului Cluj-Napoca, Consiliul Județean Cluj, Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Cluj, Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa (ABAST), Compania de Apă Someș SA, dar și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Zona Metropolitană Cluj (ZMC).

Curățenie și un nou stăvilar pe Someș

Astăzi, Asociația Someșul Nostru a anunțat că Primăria Cluj-Napoca a răspuns sesizărilor, făcând curățenie pe malurile Someșului și amplasțnd încă un stăvilar pentru a stopa deșeurile.


„Nu cunoaștem amplitudinea curățeniei, dar e cert că s-au făcut mici pași înainte. Miza noastră e tranzitarea Someșului la minut, la nivel metropolitan, pe o porțiune de vreo 40 de km cu piste de biciclete, alei pietonale și spații verzi fără garduri la râu, pentru ca zona să fie vizitată și astfel actele anti-sociale să fie descurajate”, au transmis activiștii de la „Someșul Nostru”.

În răspuns primăria a arătat că, în colaborare cu Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa (ABAST) a efectuat acțiuni de igienizare a Someșului (atât în albie cât și pe maluri) în zona municipiului Cluj-Napoca și a inițiat colaborarea cu ABAST în ceea ce privește amplasarea a încă unui stăvilar pe cursul Someșului, pentru a opri deșeurile plutitoare.


Primarul Floreștiului promite să se implice pentru un Someș mai curat

Amintim că la începutul lunii, primarul comunei Florești, Bogdan Pivariu, a anunțat că patru persoane au fost identificate și amendate pentru că au aruncat gunoaie pe malurile Someșului, fiind de asemenea desfășurate acțiuni de curățare.

„Ȋn cursul zilei de ieri am constatat cu stupoare că malul Someşului a ajuns perioada sărbătorilor, o veritabilă groapă de gunoi. Ne-am organizat şi până la această oră am degajat o mare parte din gunoaie.


Am identificat deja patru persoane vinovate, care au şi fost sancţionate. De asemenea, actiunile de identificare şi a altor persoane vinovate continua. Voi continua aceste acțiuni, cu suplimentarea de camere de supraveghere video în zonă, pentru a identifica şi a trage la răspundere persoanele care transformă zona verde a Someșului, în groapă de gunoi. Malul Someșului este un bun comun, dar din păcate, vedem că deservește interese proprii”, a spus edilul.

Primarul spune că a solicitat firmei de salubritate să crească numărul de containere din zonele „roșii”, iar poliția locală a fost trimisă să patruleze în zonele folosite de localnici pentru „a scăpa” de gunoi.

De asemenea, edilul celei mai mari comune din țară a participat ieri la o dezbatere televizată cu activiștii de mediu, unde au vorbit despre problemele legate de Someș, în speță mizeria, dar și despre piste de biciclete, alei pietonale și spații verzi.

„Cu toții ne dorim să ne îndreptăm spre acea zonă, în care să ne bucurăm de un Someș curat și să punem în valoare ceea ce avem. Sunt întru totul de acord că politicile publice pot să schimbe mentalitatea și comportamentul cetățenilor, iar pe lângă componenta de educare care trebuie să fie în permanență, trebuie să existe și măsuri de corecție. Trebuie să ajungem într-un timp foarte scurt să fim din ce în ce mai civilizați, iar în ceea ce privește Someșul și dialogul pe care am început să îl inițiem sperăm să fie unul constructiv. Fac o invitație la dezbatere tuturor celor interesați să aducă propuneri și să rezolvăm această problemă cât mai curând”, a spus Bogdan Pivariu.

CITEȘTE ȘI

Așa arată malurile Someșului la început de 2021! Gunoaie cât cuprinde, clujenii sunt invitați să „bombardeze” cu sesizări FOTO

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter