Ştiri din Transilvania

Așa arată malurile Someșului la început de 2021! Gunoaie cât cuprinde, clujenii sunt invitați să „bombardeze” cu sesizări FOTO

An nou, aceleași probleme! Albia și malurile Someșului Mic sunt pline de gunoaie „importate” din amonte. Clujenii sunt chemați să „bombardeze” autoritățile cu sesizări pentru o mai bună mobilizare.

 

 


Albia și malurile Someșului Mic sunt pline de gunoaie și în 2021. Deșeurile din amonte ajung până în Florești și Cluj-Napoca, iar gunoaiele poluează constant apa, fiind necesare măsuri urgente pentru a stopa fenomenul.

 


Vinerea trecută, o mână de clujeni au luat parte la un tur ciclist și la pas pe alocuri din Cluj-Napoca până în Florești și retur, pe malul Someșului Mic. Iubitorii de natură au explorat, la invitația activiștilor de la SOS „Someșul Nostru”, o zonă mlăștinoasă între strada Lacului, Compania de Apă Someș SA și râu, cu potențial pentru un viitor parc natural urban.

După ce au urmat traseul Pod Garibaldi – Parc Rozelor – Ștrand Sun – trotuar Florești – strada Lacului – mlaștini – baraj Florești – varianta Florești – strada Donáth, participanții la tur au descoperit, din păcate, cât de plin de gunoaie este (din nou) Someșul Mic. Fostul deputat independent de Cluj Adrian Dohotaru îndeamnă clujenii să „bombardeze” autoritățile cu sesizări.


Instituțiile vizate sunt Primăria comunei Florești, Primăria municipiului Cluj-Napoca, Consiliul Județean Cluj, Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Cluj, Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa (ABAST), Compania de Apă Someș SA, dar și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Zona Metropolitană Cluj (ZMC), potrivit draftului de sesizare.

Primarii din Florești și Cluj-Napoca, chemați să se țină de promisiuni

Noului primar al comunei Florești, Bogdan Pivariu, i se atrage atenția că atât el, cât și contracandidații săi la alegerile locale din septembrie au promis (re)amenajarea râului. Edilul-șef este îndemnat să înceapă cu o curățenie generală și să arate – în dezbatere cu societatea civilă – un plan de amenajare a Someșului Mic.


„Localitatea este lipsită de spații verzi, iar între Someș și Compania de Apă Someș SA e o zonă care se pretează pentru o arie naturală urbană. Începeți aici! Ați promis containere și camere de supraveghere pentru a se arunca mai puține deșeuri menajere și din construcții. Unde sunt acestea?”, se arată în textul sesizării.

Primarului municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, i se atrage atenția că, deși eficient, „barajul” plutitor pentru deșeuri din zona Grigorescu nu este suficient. Se solicită o pistă de biciclete astfel încât zona să fie tranzitată la minut, stopând aruncarea deșeurilor. Promisă și în documentul de strategie, pista metropolitană este soluția ideală, având însă nevoie de o etapizare concretă.


Colaborarea între autorități și societatea civilă, cheia succesului?

Președintelui Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, i se solicită reconfigurarea zonei de protecție a Companiei de Apă Someș SA, astfel încât să permită tranzitul liber și pentru a scăpa de poluarea traficului auto. Potrivit activiștilor, acest demers este cu atât mai realizabil, cu cât folosirea bicicletelor și trotinetelor este, spre bucuria clujenilor, în continuă ascensiune.

De asemenea, este cerută curățarea „de urgență” a mizeriei din albie – mai fezabil iarna decât vara, în lipsa vegetației. Totodată, Gărzii de Mediu i se solicită amenzi constante pentru poluarea repetată a râului, iar ABAST, ADI ZMC, respectiv Companiei de Apă Someș SA să colaboreze permanent cu autoritățile și societatea civilă pentru a găsi „soluțiile optime” pentru un râu curat.

„În urma unui demers comun din partea campaniei SOS Someșul Nostru și din partea Asociației Natura Transilvaniei, «Din Filele Naturii» și a Clubului de Cicloturism Napoca, am descoperit un râu, din nou, plin de gunoaie. Sunt necesare măsuri urgente pe termen scurt, în speță curățenie, dar și măsurile promise pe termen mediu, adică amenajarea velo, pietonală și cu mobilier urban, plus o arie naturală protejată urbană”, se arată în textul sesizării.

„Sesizare pentru curățarea Someșului, dar și pentru amenajarea râului. Am făcut o tură velo și la pas de început de an și am constatat, din păcate, cât de plin de gunoaie e Someșul. Cu cât suntem mai mulți care trimitem sesizări, cu atât autoritățile se vor mobiliza mai bine, așa cum s-a întâmplat cu alte ocazii în care ne-am activat în masă. Cerem curățenie și amenajare minim invazivă a malurilor Someșului Mic!” Adrian Dohotaru | activist

CITEȘTE ȘI:

Cum s-a schimbat un oraș din Transilvania, după ce asistații sociali au fost trimiși la muncă - FOTO


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter