Actualitate

Park-and-ride-ul de la Aeroport a primit toate avizele necesare. Se pregătește LANSAREA LICITAȚIEI de execuție

Proiectul de realizare a park&ride-ului de lângă Aeroportul Cluj a primit ieri ultimul aviz necesar. După primirea autorizației de la Primăria Cluj-Napoca, va fi lansată licitația pentru execuția lucrărilor.

 

 


Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a declarat că ieri a fost eliberat ultimul aviz necesar construirii unei facilități de tip park&ride lângă Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj, urmând a fi lansată licitața pentru execuția lucrărilor.

 


„Chiar ieri am primit ultimul aviz necesar de la Autoritatea Aeronautică Română, fiind vorba de un proiect care se realizează lângă aeroport. Era ultimul aviz pe care noi îl solicitasem și iată că l-am obținut și din punct de vedere a proiectării, avem deja proiectul tehnic și s-au făcut deja pașii pentru a obține autorizația de la Primărie și vom putea intra în licitație. De altfel, am și prins la rectificarea bugetară două milioane de lei în acest an, vom vedea în ce măsură vom putea să îi și cheltuim. Proiectul este avansat, s-au făcut toate procedurile și urmează să licităm execuția. Proiectul este finanțat din banii consiliului județean în totalitate, dar avem un parteneriat cu Primăria Cluj-Napoca, proiectul derulându-se în municipiu va deservi în principal municipiul”, a declarat Alin Tișe la un post local de radio.

Centru de congrese la standarde europene

Pe lângă amenajarea locurilor de parcare. pe terenul de lângă aeroport urmează să fie construit, într-o etapă viitoarea a proiectului, un centru de expoziții, congrese și conferințe, la nivelul celor din statele occidentale, a mai spus Alin Tișe.


„Oamenilor care vor veni din zona metropolitană sau din județ partea de nord-est a orașului le vom pune la dispoziție peste o mie de locuri de parcare. Vom ajuta municipiul să reducă numărul de mașini din oraș și sperăm să finalizăm acolo și cu acel centru de conferințe, pentru că acest park and ride este o primă etapă doar dintr-un proiect mai mare care va fi realizat, respectiv un centru de congrese, conferințe și simpozioane, după modelul Romexpo. Va fi la nivelul centrelor de expoziții din marile orașe europene”, a conchis Alin Tișe.

Amintim că, consilierii județeni au aprobat, în luna iunie, proiectul privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai park&ride-ului de pe strada Traian Vuia, nr. 149-151, dar și finanțarea multianuală a investiției.


Obiectivul va costa 62.306.236 lei cu TVA, bani alocați din bugetul Consiliului Județean Cluj pe o periadă de trei ani, astfel: 2020 - minim 2 milioane lei, 2021 - minim 25 milioane lei, 2022 - diferența până la valoarea obiectivului de investiții.

Serviciul de înmatriculări, mutat la Aeroport?

Președintele Consiliului Județean a anunțat atunci că CJ Cluj urmărește să preia în subordine Serviciul de Permise și Înmatriculări, care funcționează în prezent pe strada Albac din cartierul Gheorgheni, intenționând să îl reloce într-unul din corpurile care vor fi construite la park&ride.


„În partea a doua se realizează Centrul de conferințe, târguri, conferințe, congrese internaționale, pe domenii diverse. Se intenționează ca Serviciul de Permise și Înmatriculări să fie preluat în subordinea consiliului județean. Atunci, se poate muta în corpul 1 actualul Serviciul de Permise și Înmatriculări. Dacă prefectura preferă ca serviciul să rămână în subordinea lor, se poate face un parteneriat pentru mutarea serviciului în acest corp”, a adăugat Tișe.

Park&ride cu peste 800 de locuri de parcare

Lucrările propriu-zise care vor avea loc la park&ride-ul de la aeroport privesc amenajarea următoarelor: un sens giratoriu de mare viteză cu „turbo-girație”, un acces rutier rapid din drumul național printr-o bandă de decelerare, un terminal tip „autogară” care va adăposti spații de așteptare călători acoperite, zone de servicii publice, copertine acoperite pentru autobuze, o parcare cu un număr total de peste 860 de locuri, opt peroane pentru autobuze, o stație de transport pentru transfer rapid, trotuare pietonale, o stație de bike sharing cu dotările și infrastructura aferentă, piste pentru biciclete, stații de încărcare autoturisme electrice, locuri dedicate în exterior pentru car-sharing, semnalizări orizontale și verticale pe întreg tronsonul, spații verzi perimetrale.

Prin implementarea acestei investiții Consiliul Județean Cluj dorește să sprijine politica de descurajare a transportului cu autoturismul personal şi orientarea către moduri sustenabile de transport - transport public, mersul cu bicicletă, mersul pe jos. Utilizarea parcării de mari dimensiuni de către cetățenii care ajung în Zona Metropolitană Cluj-Napoca va determina o scădere a numărului de deplasări în zona centrală cu autoturismul şi folosirea, în schimb, a sistemului de transport public.

 

CITEȘTE ȘI

Park&ride lângă autogară? Un viitor ansamblu rezidențial ar putea pune sute de locuri de parcare la dispoziția clujenilor

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter