Actualitate

Clujul fără studenți. Ce înseamnă asta pentru proprietarii de chirii?

60% dintre studenții clujeni au renunțat la chirii odată cu începutul stării de urgență și suspendarea cursurilor de la facultate. Piața imobiliară a avut de suferit și nu se știe când va reveni la normal.

Clujul fără studenți. Piața imobiliară la pământ Clujul fără studenți. Piața imobiliară la pământ

Cluj-Napoca a câștigat titlul de Capitala Europeană a Tineretului acum câțiva ani și nu este o noutate faptul că atrage tineri din toate părțile. Cu toate că acesta este un lucru bun, aduce cu sine o consecință gravă: piața imobiliară care a explodat de câțiva ani și care, prin cererea crescândă, continuă să pună paie pe foc.

Este cunoscut, de asemenea, faptul că această cerere continuă de imobile se datorează tinerilor studenți care doresc să se mute în oraș și refuză să stea în cămine, din cauza condițiilor, aglomerației și a multor alte motive.


Piața imobiliară suferă din cauza virusului

Odată cu suspendarea cursurilor de la facultăți și începerea cursurilor online, studenții au început să discute cu proprietarii problema chiriilor. O parte dintre chiriași au stabilit reducerea chiriei din cauza suspendării activităților din diferite domenii, astfel încât veniturile nu mai erau aceleași.

„Nu am spus nimic proprietarului nostru, așteptând să spună el ceva. Fiind plecat din țară, nu cred că era conștient de faptul că în Cluj au început să fie reduse chiriile. Ne-am descurcat cu salariul de 75% vreo două luni, până am vorbit într-un final cu el. Deși nu a hotărât să nu plătim o vreme, a redus chiria de la 350 de Euro la 250, fiind 4 persoane în apartament, a fost ok”, a declarat un tânăr.


Studenții au ales să plece din Cluj

O mare parte dintre studenți au optat, în schimb, pentru rezilierea contractului de închiriere și au plecat în orașele natale, lăsând proprietarii fără acel venit în plus. Aceștia plănuiesc să urmărească evoluția situației și să reînchirieze în perioada lunii septembrie dacă situația din acea perioadă va permite și dacă se va pune problema reluării activității normale din facultăți.

Nu s-a putut ajunge la un comun acord în unele cazuri

Deși au existat și proprietari înțelegători care fie au redus chiria, fie au acceptat faptul că studenții au dorit rezilierea contractelor, unii au ignorat situația, bucurându-se în continuare de venitul din partea chiriașilor și au profitat de faptul că aceștia nu au atras atenția cu privire la situația în care se aflau.


„După suspendarea cursurilor am ales să mă întorc acasă, însă nu am renunțat la chirie, cu speranța că totul va reveni la normal în scurt timp. Nu am renunțat nici acum, după finalizarea studiilor. Plătesc în continuare 125 de Euro, fiind un apartament cu 2 camere la 250. Locuiesc și cu iubitul meu. În perioada pandemiei, proprietara nu a intervenit în ceea ce privește partea financiară. Probabil vom renunța abia în toamnă, deoarece dorim să părăsim Clujul”, a explicat o tânără care a absolvit anul acesta.

„Plăteam 160 de Euro și mai stăteam cu o prietenă. Proprietarul nu a dorit reducerea prețului în această perioadă, chiar dacă am plecat acasă imediat după suspendarea cursurilor și nu locuia nimeni acolo. În schimb, nici nu am renunțat la chirie, deoarece mă mai întorc ocazional în Cluj”, a susținut o altă fată.


Proprietarii resimt lipsa chiriașilor chiar și vara

Se înregistrează o pierdere de 60-75% și în segmentul chiriilor de imobile pe termen scurt. Acest lucru se întâmplă  din cauza faptului că nenumăratele evenimente din Cluj-Napoca, din timpul verii, cu care proprietarii de imobile s-au obișnuit, s-au anulat. Evenimentele care atrăgeau turiștii în oraș fie s-au anulat, fie au optat pentru variante online de streaming.

Situația nu este mai bună nici pentru proprietarii care se ocupă de alte chirii și nu au legătură cu studenții. Un alt segment afectat de virus a fost segmentul spațiilor comerciale și de birouri. Motivul acestei scăderi a fost blocajul din punct de vedere al mobilității clienților. Acest segment a suferit o scădere de 83%. Companiile și-au adaptat activitatea conform contextului și au optat pentru mutarea activității la domiciliu, în mediul online.


Deoarece evenimentele se întâmplă în lanț, persoanele care doresc să vândă apartamente sunt și ele dezavantajate de situația epidemiei de covid-19. Restricțiile privind evenimentele cu un număr mare de persoane, precum nunțile, au determinat mulți tineri să-și amâne mult-așteptatul eveniment pentru anii următori Astfel, cuplurile la început de drum nu își permit achiziționarea unui imobil potrivit pentru o familie.

Citește și:

Examenul de admitere la medicină susținut sub presiunea virusului. Ce reguli au fost nevoiți să respecte candidații?

 

Studențimea nu cunoaște limite! Absolvenții Universității Vârstei a III-a și-au luat rămas bun de la facultate. Ce a promis primarul Emil Boc?

 

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter