Actualitate

Clujeanul ÎNCHIS în China, tot mai aproape de CASĂ. Presa și avocații și-au făcut datoria, mingea este în terenul statului român! Unchiul lui Marius Balo, decis să facă GREVA FOAMEI

Drama lui Marius Balo, profesorul închis într-o pușcărie din Republica Populară Chineză, se apropie de sfârșit. Soarta clujeanului este în mâinile autorităților române.

clujeanul-inchis-in-china-tot-mai-aproape-de-casa-presa-si-a-facut-datoria-mingea-este-in-terenul-statului-roman-unchiul-lui-marius-balo-decis-sa-faca-greva-foamei clujeanul-inchis-in-china-tot-mai-aproape-de-casa-presa-si-a-facut-datoria-mingea-este-in-terenul-statului-roman-unchiul-lui-marius-balo-decis-sa-faca-greva-foamei

Centrul de Cooperare Polițienească Internațională (INTERPOL) se pregătește de transferul în România al lui Marius Balo, profesorul clujean condamnat la 8 ani de pușcărie în China. Avocatul lui Marius, Eugen Iordăchescu, a declarat, marți, în cadrul unei conferințe de presă, că o bună parte din acest demers se datorează presei, care s-a mobilizat mai exemplar decât au făcut-o autoritățile române în ultimii ani. Reamintim, că Monitorul de Cluj a urmărit pas cu pas situația lui Marius, publicând în exclusivitate inclusiv o scrisoare-manifest din închisoarea comunistă.

Cazul Marius Balo, „pionier” în demersurile de a repatria cetățenii români închiși în China?

În ultimele luni, avocații lui Marius au ținut în permanență legătura cu INTERPOL pentru a urgenta demersurile transferului cetățeanului român întemnițat la Shanghai. La începutul lunii februarie, o comisie a penitenciarului din R.P. Chineză a acceptat să se întrunească pentru a discuta condițiile de transfer. Din cauza pandemiei de coronavirus, această întâlnire a fost amânată.


Timp de câteva săptămâni, până la mijlocul lunii mai, autoritățile române și chineze nu au mai discutat despre aducerea în țară a lui Marius. Av. Eugen Iordăchescu a ținut să precizeze că, potrivit ultimelor corespondențe purtate cu Ministerul Justiției, ar fi primul caz din istoria României în care un cetățean condamnat în China ar urma să fie repatriat. În situația profesorului clujean se află și alți cetățeni români, condamnați la pedepse aspre. Astfel, cazul Marius Balo ar putea fi „pionierul” acestor demersuri, de a aduce acasă românii condamnați în China.

„Este cea mai mare lecție pe care cazul Marius Balo ne-o dă, de a redobândi demnitatea de cetățean al României, de a ști că, oriunde am merge în lume, avem sprijinul statului român. Numai așa, credem noi, instituțiile statului își vor îndeplini menirea. Severitatea discursului nostru a fost consistentă, nu am menajat niciun ministru al Justiției, nici funcționarii publici, pentru că nu cetățeanul este în slujba funcționarului public, ci invers”, a declarat Iordăchescu.


Unchiul lui Marius, decis să facă greva foamei dacă autoritățile nu se mobilizează

În acest moment, avocații sunt foarte aproape de aducerea în țară a lui Marius. INTERPOL este în tratative pentru ca o echipă de polițiști să facă deplasarea în China, fără respectarea perioadei de carantinare de 14 zile. Organele sunt focusate pe stabilirea traseului la întoarcerea în România a echipei care îl va aduce acasă pe clujean.

Partea chineză a precizat că nu există niciun impiediment pentru aducerea lui Marius Balo, au fost îndeplinite toate condițiile necesare. Printre acestea, plata unei amenzi de circa 12.000 €, suportată de Ioan Felecan, unchiul lui Marius. Cum între România și China nu există o înțelegere pe asistență juridică, ci doar pe bază de reciprocictate, Eugen Iordăchescu bănuiește că și România va urma să transfere în China cetățenii care sunt închiși la noi în țară.


Deși sănătatea sa este precară, Ioan Felecan (66 de ani), singura rudă în viață a lui Marius Balo, este decis să intre în greva foamei din 1 iulie, dacă nu vor exista răspunsuri ferme din partea autorităților române cu privire la transferul nepotului său. Este decis să meargă până la capăt, dacă nu pleacă echipa INTERPOL. Ioan Felecan, care nu are copii, și-a amanetat averea și a rămas doar cu o casă în Sălicea, își sacrifică și sănătatea pentru a-l sprijini pe Marius Balo.

Starea de sănătate a lui Marius este „relativ bună”. Singura soluție în România este liberarea condiționată

Din ultima convorbire cu unchiul său, Marius Balo a dat de înțeles că, la momentul carantinării penitenciarului din Shanghai, s-a trecut la raționalizarea alimentelor și apei. Situația acestuia la debutul pandemiei nu a fost deloc ușoară, a afectat în mod sever situația lui Marius. Deși existau suspiciuni despre deteriorarea acesteia, starea de sănătate a clujeanului este „relativ bună acum”. S-a împăcat cu dilatarea în timp a aducerii în țară în contextul crizei COVID-19.


Pedeapsa de 8 ani cu executare este o hotărâre definitivă, a recunoscut Eugen Iordăchescu. Nu este susceptibilă, nu mai poate fi atacată, nici măcare pe calea extraordinară. Singura șansă pentru Marius este ca, la întoarcerea în țară, să fie cerută eliberarea condiționată. A petrecut deja peste 6 ani și 3 luni după gratii pentru o fraudă contractuală de 80 de dolari, iar liberarea condiționată nu ar putea pune probleme în fața unui judecător din România.

CITEȘTE ȘI:


PĂRĂSIT de statul român, torturat și UMILIT în pușcăria chineză. O mână de oameni luptă pentru libertatea clujeanului Marius Balo
 

Ultimele Stiri
abonare newsletter