Actualitate

Nu se mai știe nimic de Marius Balo, clujeanul întemnițat în China: „Nu știm dacă mai trăiește”

Marius Balo, profesorul clujean care a fost întemnințat în China trebuia să se întoarcă acasă, însă a rămas blocat în Shanghai din cauza pandemiei de coronavirus. Au trecut de atunci două luni, iar apropiații săi nu mai au nicio veste de la el și se tem că nu mai este în viață.

Nu se mai știe nimic de Marius Balo, clujeanul întemnițat în China: „Nu știm dacă mai trăiește” Nu se mai știe nimic de Marius Balo, clujeanul întemnițat în China: „Nu știm dacă mai trăiește”

La mijlocul lunii ianuarie 2020, în cadrul convorbirii telefonice avute cu unica sa rudă în viață, respectiv unchiul său, Ioan Felecan, Marius i-a relatat că i-au fost efectuate analizele de sânge, demers necesar în vederea transferării sale în România.

„Era extrem de fericit că în sfârșit se apropie momentul mult visat și mult dorit, acela de a reveni în țara sa”, continuă Ioan Felecan.


În 29 ianuarie 2020, un reprezentant al penitenciarului l-a contactat pe consulul român din Shanghai pentru a-l informa că întâlnirea comisiei (pentru a se discuta despre data efectivă a transferului lui Marius Balo) care trebuia să aibă loc pe data de 4 februarie a fost anulată. Decizia a fost luată ca urmare a suspendării de către autoritățile din Shanghai a activității instituțiilor publice din cauza virusului COVID-19.

Restricțiile s-au ridicat, dar cazul bate pasul pe loc

Cu toate că restricțiile s-au ridicat în China, iar România a relaxat, la rându-i, măsurile de distanțare socială, dar nu s-a mai făcut niciun progres în cazul dascălului închis pentru 80 de dolari. Toate demersurile făcute de avocatul profesorului român pentru continuarea derulării procedurii de extrădare au rămas fără nici un răspuns. Asta, în contextul în care există un acord final al autorităților chineze care trebuia urmat doar de demersurile autorităților române de aducere în țară a lui Marius Balo.
 


Avocatul nu știe nimic de Balo

În urmă cu două luni, Balo a reușit să ia legătura cu unchiul său, însă de atunci nu se știe nimic de starea de sănătate a profesorului.

„Acum ceva mai bine de două luni, Balo a vorbit la telefon cu unchiul său, singura lui rudă din România. Conversația a fost de ordinul secundelor, nu a apucat să spună nici unde e, nici în ce stare de sănătate e. Doar că e în pușcărie și că e în viață. De atunci, nu mai știm nimic de soarta clientul nostru. A fost ultima convorbire. Nu știm în ce închisoare e (n. r. – ultima oară era închis la Shanghai), nu știm dacă mai trăiește. Ne putem gândi la orice. Trăiesc cu speranța că e viu, dar nu știu cât de nevătămat”, a declarat Eugen Iordăchescu, avocatul lui Marius Balo, potrivit Libertatea.


Avocatul procesorului român a încercat să afle de ce nu se reiau procedurile de extrădare, agreate atât de statul chinez, cât și de cel român, dar fără să primească vreun răspuns.
 

„Suntem extrem de revoltați și de supărați. Nu înțeleg ce s-a întâmplat. De ce nu ni se spune nimic despre el? Toate documentele necesare extrădării sunt gata, trebuia doar să se ducă o echipă a Interpol după el și să-l aducă în țară pentru a fi dus la Penitenciarul Rahova-București. Vom continua să luptăm, așa cum o facem de patru ani, să-l aducem în țară”, a mai spus avocatul Iordăchescu.
 


CITEȘTE ȘI:

PĂRĂSIT de statul român, torturat și UMILIT în pușcăria chineză. O mână de oameni luptă pentru libertatea clujeanului Marius Balo

 


 

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV Rânduri emoționante din temnița comunistă. Gândurile clujeanului închis după gratiile din China – „din adâncul de departe”

 

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter