Actualitate

Locomotivă de epocă, recondiționată și expusă la un muzeu din județul Cluj. Cu ce viteză circula pe vremuri și cum a fost salvată?

O locomotivă restaurată în perioada 2019-2020 la atelierele din Muzeul Locomotivelor Dej a căpătat o nouă viață.

Locomotivă de epocă, recondiționată și expusă la un muzeu din județul Cluj. Cu ce viteză circula pe vremuri?, sursă foto: mobilitate.eu Locomotivă de epocă, recondiționată și expusă la un muzeu din județul Cluj. Cu ce viteză circula pe vremuri?, sursă foto: mobilitate.eu

Chiar dacă nu mai este funcțională, locomotiva cu abur seria 7311, construită în 1906 la uzinele Heschel & Sohn, a fost adusă într-o stare aproape identică cu cea originală. Echipa de restauratori de la Muzeul Locomotivelor Dej a ținut cont de toate detaliile posibile, de la indicațiile de vopsire până la restaurarea cabinei de conducere, potrivit mobilitate.eu.

Cum a fost salvată, apoi restaurată locomotiva cu abur?

Zonele unde caroseria fusese ruginită au fost decupate și completate cu tablă nouă, apoi finisate și vopsite pentru ca la finalizarea lucrărilor să nu se vadă vreo diferență între zonele reparate și cele păstrate.


De precizat că locomotiva a fost preluată în 1989 de la depozitul Preajba, unde astepta casarea, fiind preluată pentru muzeul CFR, ajungând la Sibiu, fiind ulterior introdusă și în lista pieselor clasate de patrimoniu.

Locomotiva cu abur, introdusă în parcul Căilor Ferate Române după Marea Unire

Potrivit datelor tehnice, locomotiva este de tip 1Ct-n2, număr de fabricație 7680/1906, al uzinei Heschel & Sohn, din Germania. Locomotiva a intrat în parcul CFR în 1919, de la Căile Ferate Prusace de Stat (KPEV), unde au fost încadrate ca serie T9, conform Catalogului Locomotivelor cu Abur din România.


Greutatea maximă în serviciu a locomotivei este de 59,9 tone, „iuțeala” maximă este de 60 km/h, iar ca structură are depozitul de cărbuni integrat în caroserie, cu capacitatea de 2 tone. De asemenea, rezervorul de apă poate transporta 7 mc.

CITEȘTE ȘI:


Un muzeu al locomotivelor va fi înființat la Cluj

 

GALERIE FOTO - O locomotivă cu aburi a devenit magnet de vizitatori ai gării din Cluj-Napoca

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter