monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Un muzeu al locomotivelor va fi înființat la Cluj

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul privind promulgarea Legii pentru înfiinţarea Centrului Muzeal al Locomotivelor.

Prin această lege se înfiinţează, în judeţul Cluj, municipiul Dej, comuna Cuzdrioara, "Centrul Muzeal al Locomotivelor (...) structură de expunere a materialului rulant de cale ferată, de promovare a istoriei şi tehnicii feroviare, de importanţă naţională, în subordinea Muzeului Căilor Ferate Române, aflat în structura Centrului Naţional de Calificare şi Instruire Feroviară - CENAFER, instituţie publică, cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Transporturilor", informează Agerpres.

Activitatea Centrului Muzeal este finanţată din bugetul CENAFER. Centrul Muzeal este condus de către un expert coordonator, desemnat prin concurs organizat de către CENAFER.

Centrul Muzeal are ca principale obiective: restaurarea, conservarea şi expunerea vehiculelor feroviare, cât şi a altor instalaţii sau subansamble folosite în sistemul feroviar românesc, organizarea de evenimente, editarea şi publicarea de materiale documentare, atragerea, cu titlu de donaţie, şi achiziţionarea de noi materiale, exponate şi documente de importanţă care privesc trecutul feroviar românesc, cercetarea istorică, documentarea pe teren şi realizarea de studii privind istoria şi cultura feroviară din România, organizarea şi derularea de programe de şcolarizare şi perfecţionare profesională.
 

Etichete: locomotive muzeu