Actualitate

Să uităm de Zilele Clujului! Relaxarea restricțiilor din 1 mai, EXCLUSĂ. Cum vor trăi clujenii în următorul an? Boc: „Vom purta măști, evităm grupurile mari!”

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, exclude categoric relaxarea restricțiilor începând cu data de 1 mai. Ce se întâmplă cu marile festivaluri clujene?

Să uităm de Zilele Clujului! Relaxarea restricțiilor din 1 mai, EXCLUSĂ. Cum vor trăi clujenii în următorul an? Boc: „Vom purta măști, evităm grupurile mari!” Să uităm de Zilele Clujului! Relaxarea restricțiilor din 1 mai, EXCLUSĂ. Cum vor trăi clujenii în următorul an? Boc: „Vom purta măști, evităm grupurile mari!”

Primarul municipiului Oradea, liberalul Ilie Bolojan, a declarat că dorește o relaxare parțială a restricţiilor luate în contextul pandemiei de coronavirus, de la 1 mai. Ulterior, premierul Ludovic Orban a spulberat speranțele edilului, anunţând că restricţiile luate la nivel naţional nu pot fi ridicate într-un oraş. Acum, prim-ministrul este completat și de colegul lui Bolojan din Alianța Vestului, Emil Boc.

„Exclus, acest lucru nu se poate face de un primar, decât de Guvern, prin Ordonanțele militare sau prin Decretul președintelui. Este o chestiune de legalitate. Evident, și eu ca primar mi-aș dori să fac asta (relaxarea restricțiilor – n.r.) de la 1 mai, chiar dacă aș putea, dar legal nu este posibil. Înțeleg ce spune domnul Bolojan, pentru că și în zona Bihor, și în zona Cluj gradul de conformitate a cetățenilor la măsurile impuse de autorități este mai mare”, a punctat edilul, la un post de radio local.


Minim un an, clujenii vor conviețui cu „bestia”

Boc afirmă că este firesc ca atunci când se va reveni la normalitate – „care nu va fi curând” – ridicarea restricțiilor să înceapă cu zonele în care gradul de conformitate a fost cel mai ridicat. „Dacă clujenii își vor menține acest comportament – vreau să fie clar, îi înțeleg cât de greu este, le înțeleg frustrarea, suferința, neplăcerile provocate de aceste momente – (...) rezistăm cumva și până la 15 mai”, a declarat primarul.

„Minim 12 luni de acum înainte vom fi sub incidența acestor măsuri minimale – distanțare socială, purtare de măști, evitare de întâlniri în grupuri mari – aceste lucruri vor fi regula, până apare vaccinul. (...) Bestia asta zburdă prin lume, își face de cap și are mutații foarte complicate, care nu pot fi prinse în ecuații foarte simple. Inclusiv persoane care s-au vindecat s-au îmbolnăvit de o altă tulpină”, a mai spus edilul.


Anul acesta nu sărbătorim Clujul

Începând de miercuri, au început pregătirile la Sala Polivalentă, acolo unde ar urma să fi tratate cazurile de îmbolnăviri ușoare – dacă ne vom confrunta cu o izbucnire a pandemiei. Mai departe, se așteaptă aparate de terapie intensivă, inclusiv la spitalul privat Polaris Medical, preluat temporar de Consiliul Județean Cluj, unde 180 de locuri au fost asigurate pentru pacienții cu COVID-19. Ce se întâmplă însă cu marile manifestări din acest an?

„Să fie clar, Zilele Clujului au fost anulate, banii au fost retrași, le-am dat la sănătate. Am alocat resurse financiare 6,5 milioane de lei până în acest moment, vom mai aloca 600.000 lei pentru achiziția altor aparate de ventilație mecanică. Zilele Clujului, să uităm de ele, nu există anul acesta! După ce se va încheia starea de urgență, vom vedea ce se va întâmpla, vom putea lua deciziile de viitor”, a recunoscut Emil Boc.


Discuții culturale la Cluj, doar după 15 mai

Primarul afirmă că, în funcție de cum va arăta Decretul președintelui Klaus Iohannis după încetarea stării de urgență, „se vor așeza la masă” pentru a sprijini sectorul cultural, grav afectat de criza provocată de coronavirus. Până în prezent, doar Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) a luat oficial decizia de a reprograma ediția cu numărul 19, fixată inițial între 29 mai și 7 iunie.

„Noi am dori cu tot dragul să sprijinim sectorul cultural, care este sângele proaspăt care asigură dinamismul acestui oraș, dar, cât timp este stare de urgență, nu putem finanța sectorul pentru activități culturale, cât timp ele sunt interzise. După 15 mai, vom sta la masă și vom încerca să găsim soluții pentru a susține acest sector important, în formele și condițiile în care vor fi permise”, a promis Emil Boc.


CITEȘTE ȘI:

EC, Untold, Jazz in the Park, TIFF, sub semnul întrebării. Se mai țin la vară festivalurile Clujului?

 


Untold se implică în lupta cu COVID-19. UNITED, inițiativa care unește binele din România!

 

abonare newsletter