Actualitate

Cum va funcționa spitalul privat preluat de CJ Cluj pentru tratarea pacienților cu coronavirus

Consiliul Județean Cluj va prelua în chirie Spitalul Polaris din Suceagu, pe o perioadă de 6 luni, pentru tratarea pacienților cu COVID-19.

În următoarele luni, spitalul privat va fi închiriat de Consiliul Județean Cluj și va funcționa ca o secție externă a Spitalului de Boli Infecțioase Cluj, în tratarea și îngrijirea bolanvilor de coronavirus care sunt simptomatici. Spitalul va pune la dispoziția pacienților un număr de 180 de paturi și dotările pe care le are la dispoziție. La schimb, consiliul județean va plăti lunar o chirie care urmează să fie stabilită de un evaluator independent.

"Ieri am făcut încă un pas înainte în preluarea unui spital privat în închieriere, în primă fază, care este unul dintre cele mai dotate din Cluj și din România. Spitalul s-a oferit să pună la dispoziție 180 de paturi, evident contra-cost, fiind vorba de o afacere privată, pe care noi o preluăm în sistemul centralizat al spitalelor de stat, ca o secție externă a Spitalului de Boli Infecțioase. Pentru aceasta, consiliul județean va plăti utilități, cheltuielile de funcționare și o chirie pe care o vom stabili printr-o evaluare independentă. Un evaluator independent ANEVAR va stabili suma chiriei lunare a spitalului pe care noi o să îl preluăm în regim de urgență", a declarat Alin Tișe, președintele CJ Cluj, la un post local de radio.


Costurile legate de folosirea spitalului privat pentru tratarea pacienților cu COVID-19 vor fi asigurate, inițial, din bugetul județului, existând însă posibilitatea ca ulterior guvernul să aloce o parte din bani.

"Acest spital modern va oferi condițiile ca medicii să ofere tratament de specialitate și condiții potrivite pentru această boală. Aceasta nu este o măsură pe care ne-am fi dorit-o, pentru că ea grevează bugetul public de o sumă mare de bani. Spitalul va fi închiriat pe șase luni, cu suportarea tuturor costurilor, să sperăm că o parte din aceste costuri vor fi acoperite de guvern, dar până când guvernul va lua această hotărâre, autoritățile locale sunt obligate să ia măsuri", a adăugat Tișe.


În ceea ce privește personalul medical care va trata pacienții internați în Spitalul Polaris, acesta urmează să fie detașat de la spitalele aflate în subordinea Consiliului Județean Cluj, dar și cadrele medicale de la spitalul privat.

"Personalul medical va fi detașat din mai multe spitale. Pe de o parte, vor fi detașați de la Spitalul de Boli Infecțioase, după care vor fi angajați de la alte spitale: Recuperare sau Spitalul de Pneumoftiziologie Leon Daniello. În a treia categorie vor fi medici și asistente de la spitalul privat Polaris. Spitalul de Boli Infecțioase va trata acest spital ca pe o secție externă a lui și managerul de la spital, împreună cu echipa lui, vor stabili modalitatea de asigurare a personalului", a afirmat președintele Consiliului Județean Cluj.


Decizia de a prelua spitalul privat a fost luată pentru a preîntâmpina situația în care spitalele clujene nu vor mai face față numărului de bolnavi cu coronavirus, mai ales ținând cont de faptul că aici ajung bolnavi din întreaga regiune.

"Spitalele noastre vor putea la un moment dat, în cazul unor creșteri a numărului de pacienți să nu mai facă față din punct de vedere al numărului de paturi. Vorbesc de acele spitale care sunt în prima linie și care trebuie să se ocupe de bolnavi. Avem semnale că numărul de bolnavi va crește. Pentru că Clujul este centru regional și aproape toate județele din jur trimit bolnavii înspre Cluj, spitalele au o capacitate limitată de a face față la numărul mare de cereri", a mai spus Tișe.


Președintele CJ a mai declarat, pentru un alt post de radio din Cluj, că există posibilitatea ca primii bolnavi să ajungă la Spitalul Polaris începând de săptămâna viitoare.

Sala Polivalentă şi Cluj Arena vor fi transformate în spitale de campanie dacă este cazul

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a anunţat că autorităţile locale sunt pregătite să transforme Sala Polivalentă BT Arena în spital de campanie, dacă situaţia o va cere. VEZI AICI MAI MULTE INFORMAȚII!


CITEȘTE ȘI: Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca, în prima linie în lupta anti COVID-19

11,5 milioane de lei pentru extinderea și modernizarea Spitalului de Boli Infecțioase

abonare newsletter