Actualitate

EC, Untold, Jazz in the Park, TIFF, sub semnul întrebării. Se mai țin la vară festivalurile Clujului?

Marile festivaluri ale Clujului stau sub semnul întrebării din cauza coronavirusului.

EC, Untold, Jazz in the Park, TIFF, sub semnul întrebării. EC, Untold, Jazz in the Park, TIFF, sub semnul întrebării.

Dacă în cazul coronavirusului lucrurile vor evolua aşa cum arată acum, este puţin probabil să mai aibă loc Campionatul European de Fotbal, festivalurile Untold şi Neversea.

La aceste evenimente participă sute de mii de oameni, a afirmat luni , prof.dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie (SMR).


Preşedintele SMR a mai spus că infecţia nu se va opri, dând exemplul Italiei, unde există o creştere a numărului de cazuri.

„Vedeţi ce se întâmplă acum. Manifestări sportive, campionate de fotbal se ... rămâne să vedem. Nu vreau să facem predicţii. Nu ştim cum o să evolueze în vară. (…) Gândiţi-vă că noi avem situaţia, de exemplu, cursele de aviom  din Italia sunt suspendate. Joacă Italia-România. Dacă e să vină suporterii italieni, ce fac? Vin şi stau două săptămâni în carantină? Lucrurile astea nu se pot întâmpla şi în mod evident se vor lua măsuri în acest sens. La noi congresele medicale, care sunt de mari dimensiuni, s-au amânat”, a explicat Alexandru Rafila.


Preşedintele SMR speră ca până la vară transmiterea virusului să se facă mai dificil, însă întrevede şi posibilitatea unei ciclicităţi: „Vârf în aprilie-mai, în cursul verii va scădea, în iarnă va creşte”.

Cu toate că nu s-a decis oficial anularea niciunuia dintre festivalurile importante ale Clujului, cum ar fi Electric Castle, Untold, Jazz in The Park, TIFF, organizatorii spun că așteaptă să vadă cum va evolua situația înainte să ia o decizia radicală.


„Sunt șanse să se anuleze 2020, lucru care ar fi mult mai grav decât dacă s-ar anula TIFF-ul. Nu putem prevedea în momentul de față. S-au anulat mai multe festivaluri de film recent la Sofia, în Sua, Cannes-ul stau și ei în expectativă, la Copenhaga se ține, dar au anulat gala de deschidere. E prematur să ne dăm cu părerea. Noi ne pregătim, vedem cum vor evolua lucrurile la nivel național și vom asculta recomandările instituțiilor abilitate. Noi ne pregătim”, a declarat pentru Monitorul de Cluj Tudor Giurgiu, directorul TIFF.

„Într-adevăr, noi și întreg sectorul de evenimente ne confruntăm cu o nouă provocare, dar pe care sperăm să o depășim cu bine. Focusul nostru însă va fi să ne ținem evenimentele în parametri de maximă siguranță și confort pentru participanți. Dat fiind că situația cu epidemia poate escalada, în paralel cu organizarea evenimentului, am început să facem simulări cu mai multe scenarii pentru ediția din acest an, astfel încât să fim pregătiți să reacționăm cât mai bine din toate punctele de vedere. Evident că ne vom conforma măsurilor impuse de lege, dar în același timp, vom încerca să facem și ce e mai bine pentru festival și pentru comunitatea care ne urmărește și care ne așteaptă. Deocamdată, mergem înainte și sperăm la cel mai pozitiv scenariu, dar dacă va trebui să ne adaptăm planul, cu siguranță vom fi pregătiți. Siguranța tuturor e prioritară, dar în aceste perioade, orice acțiuni de normalitate sunt importante, motiv pentru care noi vom încerca să ținem toate evenimentele noastre, dacă parametrii ne permit. Cred că e de datoria noastră să gândim așa”, a spus Alin Vaida, director Jazz in the Park.


„Este prematur să se ia o asemenea decizie pentru un eveniment care va avea loc pentru patru luni. Urmărim ce decizii oficiale se vor lua”, a spus Renate Roca Rozenberg, PR Electric Castle.

Pregătirile pentru Untold și Neversea merg înainte


"UNTOLD este o organizație responsabilă, care pune întotdeauna siguranța fanilor săi pe primul loc. Așa cum am obișnuit și până acum, prin colaborările pe care le avem cu toate autoritățile, oferim un exemplu de siguranță a evenimentelor în lume. Este important să înțelegem și susținem pe deplin decizia autorităților de a lua măsurile ce se impun, pe termen scurt. Prevenția este esențială în această perioadă. Organizăm cele mai importante evenimente din an, știm cât de așteptate sunt de către fanii noștri, iar pentru a ne putea bucura de o vară plină de evenimente trebuie să tratăm situația obiectiv, cu calm și responsabilitate. În momentul de față, siguranța populației este cel mai important aspect, iar în acest sens ne manifestăm toată deschiderea și suportul nostru de a susține în orice fel eforturile autorităților. Suntem în legătură permanentă cu autoritățile și urmărim evoluția situației cu responsabilitate. Din acest motiv îi sfătuim pe toți tinerii și nu numai, să se informeze corect, din surse credibile și autorizate, să urmeze recomandările autorităților și să țină cont de toate măsurile de prevenție instituite de acestea, menite să ducă la stoparea răspândirii virusului. Totodată, vrem să asigurăm fanii că pregătirile noastre pentru cele mai așteptate festivaluri din an, NEVERSEA și UNTOLD, merg înainte. Privim cu optimism și muncim la fel de intens în următoarele 4, respectiv 5 luni, la fel cum am făcut-o și până acum, pentru a aduce bucurie oamenilor în lunile de vară, respectiv în iulie și august, când vor avea loc evenimentele. Suntem încrezători că măsurile luate atât la nivel internațional cât și la nivel național de către reprezentanții autorităților competente în domeniu, coroborate cu conștientizarea fiecărei persoane de a respecta normele de protecție și prevenție atât pentru siguranța proprie cât și pentru cei din jur, vor avea ca efect o evoluție pozitivă în lunile care urmează" a declarat Edy Chereji, Director de Comunicare UNTOLD & NEVERSEA.

Ultimele Stiri
abonare newsletter