Actualitate

La insistențele presei locale, GCS va relua comunicarea situației îmbolnăvirilor de coronavirus pe județe

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că va relua comunicarea numărului de cazuri de COVID-19 pe județe, după ce sute de jurnaliști și publicații au criticat lipsa trnsparenței.

De mai bine de o săptămână, Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a decis să comunice doar o dată pe zi numărul cazurilor noi de infectare cu COVID-19, renunțînd totodată la comunicarea distribuției pe județe a cazurilor. Motivul invocat de autorități a fost că încearcă să prevină „stigmatizarea și orice situație care, la nivel local, ar genera comportamente sociale nejustificate”.

Miercuri, GCS a anunțat că va raporta din nou cazurile de coronavirus pe județe.


„Vom reveni cu un update cu situație/dispersie la nivelul țării a celor internați în spitale, iar de mâine va fi inclusă această situație în buletinul de presă”, a transmis Grupul de Comunicare Strategică, scrie Libertatea.

Decizia vine abia după ce sute de publicații din țară, între care și Monitorul de Cluj au făcut presiuni asupra Guvernului de a transparentiza datele privind evoluția pandemiei de coronavirus în România.


De la anunțarea deciziei de a întrerupe comunicarea cazurilor de îmbolnăvire pe județe, sute de instituții de presă și de jurnaliști au criticat lipsa de transparență a Grupului de Comunicare Strategică și au semnat o cerere adresată Guvernului României prin care solicită reluarea transmiterii informațiilor de interes public, invocând Legea nr.544/2001.

Vă prezentăm în continuare revendicările formulate de jurnaliști:


"Vă solicităm să ne transmiteți, în baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, următoarele informații:

1.Numărul de cazuri, vârsta și sexul persoanelor infectate Covid-19, al celor vindecate, carantinate, izolate, precum și numărul, vârsta și sexul persoanelor decedate, defalcate pe localități.


2.Numărul la zi al medicilor infectați, carantinați sau izolați, precum și, dacă va fi cazul, numărul medicilor decedați din cauza infecției Covid-19, defalcate pe localități.

3.Informații actualizate privind situația spitalelor în contextul pandemiei Covid-19 (secții în carantină, secții închise pentru dezinfecție etc).


4.Numărul de teste preluate și procesate, cu menționarea localității din care au fost preluate, precum și a locului în care respectivele teste sunt procesate.

5.Numărul de pacienți unici testați, defalcat pe localități.

6.Informații actualizate privind necesarul de aparate și echipamente de protecție pentru personalul din spitale (măști chirurgicale, măști de protecție (FFp2 și FFp3), combinezoane, halate impermeabile, șorțuri impermeabile, mănuși de unică folosință și echipamente pentru protecția ochilor, necesarul de dezinfectanți), la nivel de spital.

7.Informații actualizate privind numărul de aparate și echipamente de protecție pentru personalul din spitale  achiziționate, la nivel de spital.

8.Vă solicităm să numiți purtători de cuvânt în toate instituțiile publice, așa cum stipulează Legea 544/2001 la articolul 16. Numele și contactele acestora trebuie să fie publice", se arată în cererea inițiată de Centrul pentru Jurnalism Independent.

Ultimele Stiri
abonare newsletter