Actualitate

Un medic rezident din Cluj își încurajează colegii să scoată la iveală problemele din spitale: „Nu vă temeți!”

Sergiu Mihai Gîrbe, medic rezident în specialitatea ORL în cadrul Spitalului de Urgență Cluj-Napoca, a creat în urmă cu puțin timp o pagină de Facebook unde dorește să vorbească despre ce se întâmplă în spitalele clujene și cum este afectat sistemul medical de către pandemie.

Un medic rezident din Cluj își încurajează colegii să scoată la iveală problemele din spitale: „Nu vă temeți!” Un medic rezident din Cluj își încurajează colegii să scoată la iveală problemele din spitale: „Nu vă temeți!”

Tânărul rezident a mărturisit că pagina de Facebook a creat-o pentru a oferi medicilor o „voce” în mediul online.

„Am decis să creez această pagină pentru a scrie despre subiecte de interes general privind sistemul medical, inclusiv în scopul unei bune informări a cetățenilor. În contextul actualei crize generate de Coronavirus, e important ca vocea medicilor să fie auzită cât mai mult și luată în considerare”, a spus Sergiu.


De asemenea, tânărul îi îndemnă pe colegii săi medici să nu le fie teamă să spună despre neregulile care există în spitale.

„Stimați colegi din sistemul medical, nu vă temeți să vorbiți despre problemele pe care le sesizați, greșelile care se fac ori lipsa «armelor» în acest război cu noul tip de coronavirus! Bunăoară, la o televiziune din România, unei asistente îi era teamă să vorbească deschis despre starea reală în care se află spitalul din Arad la care lucra. Fără a i se cunoaște identitatea și cu vocea distorsionată, aceasta vorbea despre lipsa echipamentelor de protecție și despre situația gravă în care se afla tot personalul medical din acea unitate. La 30 de ani de la căderea regimului comunist asistăm la o cenzură de tip totalitar a personalului medical și a celor care vorbesc despre neajunsurile sistemului medical și gravitatea la care s-a ajuns în unele spitale din țară. Este inadmisibil ca dintr-o țară democratică, unde libertatea de exprimare este garantată, să nu vorbești liber și asumat de teama eventualelor cătușe, demiteri sau mustrări.  În cazul în care frica pune stăpânire pe principalii luptători împotriva acestei pandemii, suntem cu toții – pacienți și personal medical, deopotrivă – condamnați la moarte. Prin urmare, vorbiți despre situațiile grele cu care vă confruntați, pentru a putea cu toții să punem umărul la a găsi soluții de a trece cu bine peste această pandemie. Nu vă temeți!”, a scris tânărul pe rețelele de socializare.

Ultimele Stiri
abonare newsletter