Actualitate

„Criminalilor, vă acuz!” Deputat clujean, revoltat împotriva mașinilor diesel, propune un model pentru orașele din România

Mașinile distrug orașele României, ne poluează, ne îmbolnăvesc, ne ocupă spațiul public și ne omoară pietonii, susține deputatul independent de Cluj Adrian Dohotaru.

Criminalilor, vă acuz! Deputat clujean, revoltat împotriva mașinilor diesel, propune un model pentru orașele din România Criminalilor, vă acuz! Deputat clujean, revoltat împotriva mașinilor diesel, propune un model pentru orașele din România

Aflat în Copenhaga pentru câteva zile, parlamentarul clujean mărturisește că a vrut să îi intervieveze pe reprezentanții primăriei capitalei daneze pentru politici publice similare în România, însă i s-a comunicat că trebuie să stea la coadă, alți 400 de cercetători așteptând în fața sa. Toate orașele civilizate vor să se „copenhagenizeze”, spune Dohotaru.

„În România, mașina rămâne simbolul statutului personal!”

„În Copenhaga, 62% din trafic în ora de vârf e ocupată de biciclete, la Cluj e 0,5%, dacă datele sunt corecte la noi. La fel e, mai mult sau mai puțin, la București, Iași, Constanța, Timișoara etc. pentru că nu avem nici infrastructură, nici mesaje specifice clare de abandonare a mașinii pentru weekend eventual și ieșiri din oraș. Mașinile sunt descurajate la danezi. Taxele pe ele sunt între 100 și 180 la sută din valoarea lor”, dezvăluie deputatul clujean, pe pagina sa de Facebook.


În Copenhaga, transportul în comun are benzi dedicate, sunt sute de km de piste de biciclete, iar oamenii merg pe jos când au ocazia. Vezi adesea bărbați la costum si femei pe tocuri pe biciclete, în timp ce mai mulți parlamentari danezi preferă să meargă la serviciu mai degrabă cu bicicleta decât cu mașina. În schimb, în România, mașina a rămas „simbolul statutului personal”, chiar dacă „ne omoară pe capete și ne ocupă abuziv orașul”, avertizează Adrian Dohotaru.

„Oameni politici ca mine care încercăm să echlibrăm balanța în favoarea transportului public și nemotorizat suntem încă puțini. Nimeni în România nu atacă problemele de corupție ale industriei auto mondiale, nici cele de poluare la nivel de media, politicieni, intelectuali. Politicienii români și-au cumpărat voturi lăsând la greu în România mașini second care ne împuțesc cartierele”, susține deputatul clujean, care afirmă că „intelectualii si media glorifică consumerismul capitalist” și „nu arată că sunt modele alternative ca cel scandinav, care îmbină eficiența economică cu egalitarismul”.


70% din mașinile second-hand importate sunt diesel

Un studiu inedit a fost lansat la finalul anului trecut de Observatorul Român de Sănătate –Clasamentul eficienței împotriva poluării, având focusul pe cele mai mari 10 oraşe din România. „Niciuna din marile primării din România nu a reușit să acumuleze măcar jumătate din scorul maxim posibil acordat pentru acțiunile anti-poluare”, se arată în studiu, care mai precizează că maşinile diesel sunt responsabile pentru 70% din costurile poluării din trafic în România. De asemenea, în 2017, România a importat aproape 520.000 de autoturisme second-hand, peste 70% dintre acestea fiind maşini diesel poluante.

„Poluarea aerului omoară în fiecare an peste 23.000 de români, provocând boli precum cancer pulmonar, boală cardiacă ischemică, accident vascular cerebral, infecții respiratorii inferioare și boală pulmonară obstructivă cronică. 1,12 miliarde de euro sunt costurile anuale generate la bugetul sănătății în România de bolile provocate de poluarea din traficul rutier”, se mai arată în studiul Observatorului Român de Sănătate.


„Cei care refuză să ia măsuri, deși le stă în putere, să fie foarte clar, sunt criminali pentru că participă voluntar la ecocidul care distruge planeta, biodiversitatea, specia umană. Viitorul mobilității in orașe trebuie să fie transportul public și nemotorizat, iar in afara lor trenurile, nu avioanele, nu mașinile, căci doar asa putem avea o mobilitate sustenabilă și sa ne salvam planeta de criza climatică”, punctează Adrian Dohotaru.

Ultimele Stiri
abonare newsletter