Actualitate

Președintele Iohannis, lansare de carte la Cluj: „Clujul are un dinamism aparte”

Președintele României, Klaus Iohannis, și-a lansat joi la Cluj, volumul „EU.RO - Un dialog deschis despre Europa" la Auditorium Maximum a Universității Babeş-Bolyai.

După ce a bifat municipii precum Ploieşti, Timişoara şi Craiova, preşedintele a ajuns joi, la Cluj-Napoca.

Sute de simpatizanți au participat la evenimentul de lansare al celui mai recent volum semnat de Klaus Iohannis. În cadrul lansării, președintele a vorbit despre melancolia sa pentru Cluj și despre ce face orașul din Inima Ardealului diferit de celelalte orașe ale țării.


„Mă simt atât de bine că m-am întors aici în Cluj. I-am invitat pe colegii mei de aici, care m-au însoțit, să facem o poză în față la universitate și cu această ocazie ne-am amintit de cum a fost mai de mult, dar și mai recent. Eu revin de fiecare dată cu foarte mare plăcere aici și credeți-mă că nu numai din motive de nostalgie. Mie îmi place atmosfera Clujului. Clujul este foarte dinamic. Și alte orașe au dinamism din punct de vedere economic, al universităților sau cultural. Dar Clujul le are pe toate și o parte din dinamism vine și din Europa. Cel puțin așa îmi place să cred”, a mărturisit președintele României.

Iohannis a explicat că această carte a apărut în contextul preluării României a președenției Uniunii Europene pentru a răspunde la întrebările pe care și le-au pus românii.


„Am scris această carte fiindcă s-a vorbit în ultimii ani din ce în ce mai mult despre Uniunea Europeană și cum România urma să preia președinția Europei, în România oamenii au început să se întrebe cum este cu UE. Pentru a da răspuns multor întrebări am scris această carte și mi-am permis totuși să introduc și ideile mele despre UE. Nu într-un mod foarte politic și foarte explicit, ci prin felul în care am abordat anumite subiect. Sunt un pro european optimist convins”, a explicat Iohannis.

Președintele României nu este la primul volum publicat. Prima carte a fost lansată după ce a ajuns președinte, iar cea de-a treia a fost publicată în ultimul an de mandat.


”Am vrut să mă prezint românilor, în 2014, și am făcut-o sub formă de carte. Uniunea Europeană e un proiect de succes cu rezultate fenomenale și unele le resimțim în buzunare și sunt trecute în carte. Uităm să vorbim despre realizările UE și cred că așa reușim să transmitem și câteva din rezultatele UE, s-ar umple multe cărți”, a spus Klaus Iohannis.

abonare newsletter