Actualitate

FOTO Construcția Autostrăzii A3, în ritm de melc: „Sperăm să circulăm la anul de Paște!”

Membrii ONG-ului Asociația Pro Infrastructură (API) au publicat noi imagini de pe segmentul Iernut-Chețani, construit de Astaldi, parte din Autostrada Transilvania.

Autostrada Câmpia Turzii – Târgu Mureş este împărţită în patru loturi: Lotul 1, între Ungheni şi Ogra, având o lungime de 10,1 kilometri, Lotul 2, pe porţiunea cuprinsă între Ogra şi Iernut, având o lungime de 3,6 kilometri, Lotul 3, între Iernut şi Cheţani, cu o lungime de 17,9 kilometri și Lotul 4 Câmpia Turzii – Cheţani, cu o lungime de 15,6 kilometri.

„Așa arăta ieri (n.red. sâmbătă, vezi GALERIE FOTO) zona nodului rutier Iernut. Cu puțin noroc și multă muncă, sperăm să circulăm pe cei 17,9 km ai Autostrăzii A3 dintre Iernut și Chețani cel mai târziu anul viitor de Paște!”, spun cei de la API.


La începutul lunii februarie, reprezentanții ONG-ului anunțau, dezamăgiți, că doar tronsonul construit de Astaldi are șanse (teoretice) de finalizare în acest an.

„Este acum la 58% (n.red. Lotul 3), iar anul trecut a avut un progres consistent de 39 de procente. Ambii antreprenori generali (n.red. celălalt constructor fiind Straco, pe Lotul 4) încă se confruntă cu incertitudini financiare. Alocarea bugetară propusă în 2019 pe Autostrada Transilvania între Câmpia Turzii și Târgu Mureș este de 130 milioane lei (TVA inclusă), doar 28,1% din necesarul de 462 milioane lei pentru a ajunge la 100% din ambele contracte!”, avertiza Asociația Pro Infrastructură, în urmă cu două luni.


La începutul anului 2019, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) anunța cu surle și trâmbițe că, în cel mult doi ani, vom avea, în sfârșit, 1.000 de km de autostradă. Un vis îndepărtat, susține în continuare Asociația Pro Infrastructură, care afirmă că, în cel mai bun caz, până în decembrie vom avea cel mult sub 70 de km finalizați. 133,31 km de autostradă urmau să fie deschise, pe diferite sectoare, pe parcursul acestui an, potrivit asigurărilor date de CNAIR.

Scenariul realist ne indică 43,28 km noi de autostradă în acest an, iar cel foarte optimist 69,18 km. Restul sunt doar promisiuni pentru naivi, dezinformări grosolane și minciuni gogonate. #fărăresponsabilitate”, precizează API.

Ultimele Stiri
abonare newsletter