monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Filmare aeriană cu șantierele de pe Autostrada Transilvania. Progres foarte slab – FOTO/VIDEO

Șantierele se dezmorțesc cu greu după pauza de iarnă. Membrii ONG-ului Asociația Pro nfrastructură au filmat din dronă două loturi dintre Câmpia Turzii și Iernut, parte din Autostrada Transilvania.

Imaginile surprind stadiul pe segmentul Iernut-Chețani, construit de Astaldi, în zona nodului Iernut, la podurile peste Mureș de la Bogata, cât și la podul peste Mureș și calea ferată la vest de Luduș.

“Pe sectorul vecin între Chețani și Câmpia Turzii, executat de Straco, cadrele aeriene arată progresul foarte slab de la nodul Chețani/Luduș și pasajul A3 peste DN15 din apropiere. Urmează pasajul pe DN15 la est de Hădăreni și supratraversarea DN15 la vest de Hădăreni. Ultima structură este foarte puțin conturată: podul autostrăzii peste Râul Arieș imediat înainte de capătul de la Câmpia Turzii”, transmite API.


Potrivit ONG-ului, lotul Straco a ajuns la doar 19% stadiu fizic, avansul din 2018 fiind de aproximativ 13%.

“Doar tronsonul Astaldi are șanse strict teoretice de finalizare în 2019: este acum la 58%, iar anul trecut a avut un progres consistent de 39 de procente. Ambii antreprenori generali încă se confruntă cu incertitudini financiare. Alocarea bugetară propusă în 2019 pe Autostrada Transilvania între Câmpia Turzii și Târgu Mureș este de 130 milioane lei (TVA inclusă), doar 28,1% din necesarul de 462 milioane lei pentru a ajunge la 100% din ambele contracte. Gândiți-vă singuri dacă, în asemenea condiții, vom circula la sfârșit de 2019 pe toți cei 33,6 km dintre Câmpia Turzii și Iernut, așa cum încearcă să ne convină șeful CNAIR Narcis Neaga”, mai spun cei de la API.


CITEȘTE ȘI

Declarațiile CNAIR, „minciuni sfruntate”! Finalizarea loturilor de autostradă în 2019, un vis îndepărtat